Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın Muğla, Marmaris’e bağlı Hisarönü‘deki 142 parsel için verdiği imar plan değişikliği onayı, mevzuata aykırı olduğu için mahkemeden döndü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmaris, Hisarönü mahallesinde bulunan 142 parselde yaşlı bakımevi yapılması amacıyla parsele özel 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planında değişikliğe gitmişti. Bakanlık, 14 Aralık 2021’de parselin “özel rekreasyon”, “özel rekreatif”, “yaşlı bakımevi” ve “park alanı” olarak planlanmasını onaylamıştı.
Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği’nin de müdahil olduğu dava (TMMOB) Muğla Çevre ve Ekoloji Derneği ve 18 vatandaş tarafından istenen değişikliğin mevzuata aykırı olduğunu belirterek açılmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi‘nin kararı doğadan yana oldu.
Mahkemenin kararında işaret edilen bilirkişi raporunda imar değişikliğinin Planların Kademeliği Birlikteliği İlkesi ve Plan Yapım Gerekçesi açısından uygun/tutarlı olmadığı belirtilmişti.
Ayrıca İşlevin/Hizmetin Gerektirdiği Ayrıntı İlkesi açısından eksik işlem niteliğinde olduğu bildirilmişti.
Raporda ayrıca işlemin İkinci Derece Doğal Sit Alanı niteliği esas Bölge Şartları ve Beldenin Gereksinimlerine Uygunluk bakımından da uygun olmadığı ortaya koyulmuştu.
Mahkeme ayrıca bilirkişi raporundaki taşkın, sel riskleri yönünden değerlendirmeye de işaret etti. Raporda işleme konu alanın Karacık ve Kazan Dereleri olmak üzere en az 2.00 metre kotunda yükselme riski olan su taşkın bölgesinde olduğu, Yaşlı Bakımevi işlevinin, bölgenin doğal şartlarına/yapısına uygunluk bakımından da uygun olmadığı belirtilmişti.
Bilirkişi raporunda ayrıca Bakanlığın kararında bir kamu yararı olmadığı da vurgulanmıştı.
Aktivistler davayı şu gerekçelere dayandırmıştı:
Dava sonucuna ilişkin Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerince yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Dava sürecinde bilirkişi raporunun lehimize gelmesi ve mahkemenin “yürütmeyi durdurma kararı” vermesine karşın inşaat devam etmiş, binalar neredeyse tamamlanmıştı. Hatta bilirkişi raporunun lehimize gelmesinin hemen ardından ilgili bakanlık aynı yer için, aynı imar plan değişikliği kararını üçüncü kez ilan etmiş ve biz de üçüncü kez denenen değişikliğin iptali için yeniden dava açmak zorunda kalmıştık.
Mevzuatlar değişmediğine göre; yeni açılan davanın da büyük olasılıkla şimdi olduğu gibi lehimize sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Bugün Marmaris Belediye Başkanlığı’na, bahsi geçen parseldeki kaçak yapıların yıkılması ve inşaat ruhsatının iptal edilmesi talepli dilekçeyi verdik. Kanunlar önünde eşitlik ilkesinin gereğini yerine getirip getirmediğinin takipçisi olacağız.”
Çevre aktivistleri verdikleri verdiğimiz hukuk mücadelesi sonucunda kazanılmış bir dava olmasına karşın inşaatın devam etmesini, aynı imar planı değişikliğinde ısrar edilmesini tek başına Marmaris’e özgü bir durum olarak değerlendirmediklerini de belirtti.
Aktivistler ülkenin dört bir yanında yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen sürdürülen projelerden AYM’nin kararlarının tanınmamasına kadar pek çok sorunu içerisinde barındıran yargı krizine de işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
“Mahkemelerce verilen yürütmeyi durdurma kararlarına uyulmaması, işletilmeyen ÇED süreçleri, AHİM kararlarının yok sayılması, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararını tanımaması, hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmasını kasıtlı bir irade, bilinçli bir öğrenilmiş çaresizlik yayma hali olarak görüyor ve şiddetle reddediyoruz. Hiçbir mevki, hiçbir kurum, hiçbir kişi halkın, yasaların üstünde değildir. Hukuk sistemine olan inancımızdan zerre geri adım atmadan, hukuk içerisinde mücadele edeceğimizi ilan ederiz. Asla psikolojik mücadelenin kaybedeni olmayacağız, haklarımızın tüketilmesine seyirci kalmayacağız. Despotizme inat yaşasın hukuk devleti, yaşasın adalet!”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…