Kültür-Sanat

Sitar virtüözü Ravi Shankar öldü

0

Hint geleneksel müzik enstrümanı Sitar’ın maestrosu olarak bilinen Pandit Ravi Shankar, San Diego’da tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybetti.

Efsanevi müzisyen Shankar batı müziğine olan etkisi ile de tanınıyordu. Beatles, Rolling Stones gibi dünya çapında bilinen müzik grupları onun müziğinden etkilendiklerini açıklamışlardı.

ABD’li şarkı sözü yazarı ve solist Norah Jones’un da babası olan Ravi Shankar’ın birkaç gün önce ameliyat olmak için San Dieoga’ya geldiği belirtildi.

Hindistan başbakanlığı Shankar’ını öldüğü bilgisini onayladı ve kendisinin milli bir hazine olarak görüldüğünü açıkladı.

3 defa Grammy ödülünün sahibi olan Shankar, 1967 yılında Monterey ve Woodstock  festivallerinde başlamıştı efsanevi yolculuğuna. Son yıllarda pamuk ipliğinde seyreden sağlığı nedeni ile ABD’ye gelmiş olduğu bilgisi ailesi tarafından bildirildi.

“Üzüntü ve keder içinde olsakta onunla birlikte yaşamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyen aile bireyleri, “O müziği ile kalplerimizde sonsuza dek yaşamaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

Shankar, 80 yıllık müzük kariyeri boyunca milyonlarca jazz, rock ve klaik müzk severi hint ezgileri ile tanıştırma başarısını göstermişti.

1960larda hippi müziğinin idol isimleri ile bir araya gelmiş, Woodstock festivalinde müzik yapmış, Beatles ile ahbap olmuştu.

Beatles üyelerinden George Harrison, Shankar’ı “Dünya müziğinin büyükbabası” olarak tanımlamıştı.

Shankar dünya müziğine katkılarını George Harrion, violensel virtüözü Yehudi Menuhin  ve jazz saksafoncusu John Coltrain ile birlikte müzk yaparak pekiştirmiş, doğu ile batı müziği arasında bir köprü işlevi görmüştü.

(Yeşil Gazete, Al Jazeera)

You may also like

Comments

Comments are closed.