Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan’ı şimdi de Vayu kasırgası vuracak

0

Ülkenin batısındaki Gucarat eyaletini yarın sabah vurması beklenen Vayu kasırgası nedeniyle yüzbinlerce kişi yerinden tahliye edilecek.

Hindistan’ın batı sahilindeki Gucarat eyaletini yarın sabah vurması beklenen Vayu Kasırgası nedeniyle yüz binlerce kişinin tahliyesine hazırlanılıyor. Hükümetten yapılan açıklamada, Gucerat eyaleti ve Diu bölgesi yönetiminin riskli bölgelerden yaklaşık 300 bin kişiyi tahliye etmeyi planladığı bildirildi. Tahliye edilenler, hazırlanan 700 geçici kampa yerleştirilecek.

Hindistan Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamada da Vayu Kasırgası’nın, perşembe sabahı, Porbandar ve Mahuva bölgeleri arasındaki kıyı şeridinden, saatte 135 kilometre hızla karaya ulaşmasının beklendiği ifade edildi. Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü de (NDRF), 39 ekibin, Gucerat eyaleti ve Birlik Toprağı statüsündeki Diu’da hazır beklediğini duyurdu. Kıyı bölgelerinde bugün ve yarın eğitime ara verildiği açıklandı.

Sık sık sert ve büyük kasırgaların etkilediği ülkeyi geçtiğimiz ay vuran Fani kasırgası, saatte 180 km. hızla karaya ulaşmış ve 3 kişi hayatını kaybetmişti.

İklim değişiyor, dünya sarsılıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2018 Küresel İklim Durumu raporunda, küresel ısınmanın dünyayı hem fiziksel hem de ekonomik olarak giderek daha fazla etkilediğini açıklamıştı. Raporda, geçtiğimiz yıl iklim değişikliği yüzünden meydana gelen başlıca değişiklikler şöyle sıralanmıştı:

. İklim olayları ve aşırı ısınmaya bağlı afetler 62 milyondan fazla insanı etkiledi.

  • Seller yaklaşık 35 milyon insanı etkiledi.
  • ABD’deki Florence ve Michael kasırgaları, ülkede milyarlarca dolarlık hasara neden olan 14 felaketten sadece ikisiydi.
  • Yılın en şiddetli fırtınası olarak kayda geçen Mangkhut Tayfunu, çoğu Filipinler’de 2,4 milyon kişiyi etkiledi ve 134 kişinin ölümüne neden oldu.
  • Avrupa, Japonya ve ABD’de sıcaklık dalgaları ve orman yangınları sonucu 1,600’den fazla kişi yaşamını yitirdi.
  • Hindistan’ın Kerala eyaletinde, son yüzyılın en kötü sel ve yağışları görüldü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.