İklim KriziManşet

Hindistan’a iki saatte 61 bin yıldırım düştü: 12 kişi ve sekiz büyükbaş hayvan öldü, onlarca yaralı

0

Hindistan‘ın doğusundaki Orissa eyaletine,  iki saat içinde yaklaşık 61 bin yıldırım düştü. Yıldırımlar sonucunda en az 12 kişi hayatını kaybetti, bir düzineden fazla kişi yaralandı. Sekiz büyükbaş hayvanın da yıldırımlar nedeniyle öldüğü bildirildi.

Orissa Eyaleti Afet Yönetim Kurumu‘na göre, başkent Bhubaneswar çevresindeki bölgelerdeki, geçen cumartesi günü yaşanan şiddetli yıldırım fırtınasına, gökgörültülü sağanak yağışlar da eşlik etti.

The Independent Asia‘nın aktardığına göre, bilim insanları lazer kullanarak yıldırımların yönünü değiştirmeyi başardı. Buna göre, cumartesi akşamı saat 17.00’ye kadar  36 bin 597 şimşek ve yere düşen 25 bin 753 yıldırım kaydedildi. 3 Eylül Pazar günü Orissa, eyaleti genelinde 5 bin 300’den fazla yıldırım düşmesi kaydetti. Akşam saat  4.30’a kadar da şimşek sayısı 3352, yıldırım sayısıysa 2030 oldu.

İki veya daha fazla bulut arasında meydana gelen yıldırımlar şimşek olarak biliniyor. Elektrik yükünün karaya hızlı bir şekilde boşalması ise yıldırım olarak adlandırılıyor.

Orissa yönetimi, ölenlerin ailelerinin her birine 400 bin rupi (yaklaşık 129 bin TL) tutarında lütuf ödemesi yapılacağını açıkladı.

Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD)ise  Orissa’daki aşırı hava koşullarına ilişkin bir uyarı yayımlayarak fırtınaların muhtemelen perşembe gününe kadar devam edeceğini belirtti.

Alarm hali devam ediyor

Yıldırımların, Bengal Körfezi üzerinde aktif olan ve gelecek 24 saat içinde alçak basınç alanına dönüşerek eyalette şiddetli sağanak yağışa yol açması beklenen siklonik bir sirkülasyon nedeniyle meydana geldiği açıklandı. Yedi bölge için turuncu alarm veren IMD’nin bülteninde, yağışların ilerleyen günlerde yoğunlaşacağı belirtildi.

Muson mevsiminde Hindistan’ın doğu kesiminde yıldırım çarpmaları yaygın olsa da tek bir günde görülen bu yüksek sayı “emsalsiz” olarak nitelendiriliyor.  Araştırmalar, deniz seviyesindeki yükseliş nedeniyle bu yüzyılın sonuna kadar ölümcül yıldırım çarpmalarında yüzde 50’ye kadar artış öngörüyor.

Bu yıl şubatta Nature Communications‘da yayımlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde toplam yıldırım olaylarında da yüzde 43’lük bir artış yaşandı. Bilim insanları ısınan iklimin, gök gürültülü fırtınalar gibi daha aşırı hava koşullarına yol açtığına dikkat çekiyor. 2015’te Kaliforniya Üniversitesi tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre de sıcaklıktaki her 1 santigrat derecelik yükseliş, yıldırım düşme sıklığını yüzde 12 artırıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.