Kategoriler: İklim KriziManşet

Hindistan seçimlerinde 33 görevli aşırı sıcak nedeniyle öldü

Hindistan’da Uttar Pradesh eyaletinin baş seçim yetkilisi Navdeep Rinwa, aralarında güvenlik görevlileri ve temizlik personelinin de bulunduğu 33 seçim görevlisinin aşırı sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ülkede bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklara bağlı olarak birçok ölüm raporu bulunuyor. Ancak 33 kişinin aynı gün içinde hayatını kaybetmesi iklim değişikliğinin etkilerinin ne kadar şiddetlendiğini gözler önüne seriyor.

Seçimler boyunca birçok bölgede sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıkarken Uttar Pradesh bölgesinde sıcaklık 46.9 dereceye ulaştı. Palakkad, Alappuzha, Kozhikode ve Malappuram bölgelerinde aşırı sıcak ve yorgunluk nedeniyle sekiz kişi yere yığılarak yaşamını yitirdi. Ballia’da ise bir seçmen oy kullanmak için sıra beklerken sıcak hava nedeniyle bilincini kaybetti ve nakledildiği sağlık tesisinde öldü.

Seçim esnasında rahatsızlanan personelin tedavi gördüğü sağlık merkezinin müdürü R. B. Kamal, tedavi için getirilen insanların yüksek ateş ile geldiğine dikkat çekerek rahatsızlıklarının sıcak çarpmasından kaynaklanabileceğini belirtti.

Uttar eyaletinin seçim yetkilisi Rinwa, hayatını kaybedenlerin ailelerine 1.5 milyon rupi (yaklaşık 18.000 ABD doları) tutarında tazminat ödeneceğini açıkladı.

Bir haftada en az 61 kişi sıcaklar yüzünden öldü

Seçimlerden önce hükümet yetkilileri ve sağlık uzmanlarının sıcaklık riskine ilişkin uyarılarda bulunmuştu. Hindistan Seçim Komisyonu (ECI) sıcak dalgasına bağlı rahatsızlıklara karşı yönergeler yayınlamış ve sıcaklıkların yüksek olduğu dönemlerde büyük toplantıların azaltılması için talimat vermişti. . Ancak alınan önlemler can kayıplarını önlemek için yeterli olmadı.

Aşırı sıcaklıklara bağlı ölümler Hindistan’da ilk kez yaşanmıyor. Sağlık çalışanları ve hükümet yetkililerine göre 24 Mayıs’tan beri en az 61 kişi sıcak çarpması ve dehidrasyon gibi yüksek sıcaklıklara bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybetti. Geçtiğimiz aylarda da sıcak dalgalarına bağlı olarak birçok can kaybı yaşandı.

Geçtiğimiz ay Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Niño’nun etkilerinin Hindistan dahil olmak üzere birçok bölgede üç ay daha devam edebileceğine dair uyarmıştı

İklim krizi ve El Nino etkisiyle ‘Sıcaklığa bağlı can kayıplarında artış yaşanabilir’
Hindistan’da aşırı sıcaklar dokuz kişinin ölümüne neden oldu

Uzmanlar uyarıyor: İklim değişikliği, bir halk sağlığı krizini tetikleyebilir

Uzmanlar, sıcak dalgaları gibi aşırı hava olaylarının daha uzun, daha sık ve daha şiddetli yaşanmasında iklim değişkliğinin rolüne dikkat çekiyor. İklim bilimciler, göre özellikle Güney Asya’da aşırı sıcaklıkların daha sık hale gelmesini bekliyor ve bunun bir halk sağlığı krizini tetikleyeceği konusunda uyarıyor.

İklim krizinin sağlığa etkilerini inceleyen Lancet raporu yayında!
Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi
Delhi’de sıcaklara karşı ölüm kalım savaşı: Daha erken öleceğiz, başka ne olabilir ki?
[İklim Krizi] Delhi’nin tarihindeki en sıcak günde ibre 50°C’yi gösterdi

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘ne (IPCC) göre ise Hindistan, iklim krizinden en kötü etkilenecek ülkeler arasında. Yüksek sıcaklıklar ülkeyi kavururken Manipur ve Assam eyaletlerinde meydana gelen Remal Kasırgası’nın ardından şiddetli yağışlardan etkilenmiş, birçok bölge sular altında kalmıştı.  Diğer yandan muson yağmurları ülkenin güneyindeki Kerala eyaletinin kıyılarını beklenenden iki gün önce vurdu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete