DoğaManşet

Hindistan sanayide kullanılan suyu dönüştürecek

0

Beth Buczynski imzasıyla EarthTechling’de çıkan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Deniz Menemenci‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Bilim insanları bin yılın en büyük kuraklığının bir adım ötemizde olabileceğini söylüyor. Bütün dünyada su sıkıntısı çeken ülkeler, giderek kuraklaşan iklim içinde insanlar, hayvanlar, bitkiler ve ticari faaliyetler için yeterli su sağlayabilmek üzere mücadele ediyor.

Kaynakları korumak için gönüllü çabaların pek başarılı olamaması, Hindistan’da yetkilileri duruma el koymaya itiyor.

Maharashtra hükümetinin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre bundan böyle tüm şirketler ‘su geri dönüşümü’ ve ‘yağmur suyu hasadı’ yapmakla yükümlü tutulacak. Hükümet, su geri dönüşümü konusunda konulan kuralların tek umutları olduğunu biliyor; çünkü 100 milyonun üzerinde kişiye ev sahipliği yapan eyalet, bir yandan kuraklığa katlanmaya devam ederken, bir yandan da su kaynakları tehlikeli derecede azalıyor.

 

Fotoğraf: vinothchandar/Flickr

 

2012’de Amerika’nın başına gelen aşırı ısınma, mahsüllerin kuruması ve söndürülmesi zor yangınların kötü olduğunu düşünüyorsanız Hindistan’da yaşamadığınıza sükretmelisiniz. Zira Marathwada bölgesi biracılık, damıtma, otomobil, oto yan sanayi ve eczacılık sektörlerine tek bir su kaynağıyla, Jaikwadi Barajı ile ev sahipliği yapıyor. Ancak Şubat ortasında Su Kaynakları Bakanlığı’ndan verilen bilgi barajda yalnızca %4 oranında kullanılabilecek su kaldığı yönünde.

Tüm bunların sonucu olarak hükümet su kaynaklarını koruma ve geri dönüşüm ile ilgili tavsiye niteliği taşıyan yönergeleri, uyulması zorunlu birer talimata dönüştürmeye karar verdi. Maharashtra Industrial Development Corp. (MIDC) CEO’su Bhushan Gagrani bir röportajında “Şimdiye kadar suyun geri dönüşümü, yağmur suyu hasadı ve su kullanımı konusunda başka iyileştirme teknikleri ile ilgili kılavuz niteliği taşıyan yönergelerimiz vardı” diyor ve ekliyor “Fakat bu yılki kuraklık bu yönergeleri uyulması zorunlu hale getirmenin gerekliliğinin altını çizmiş oldu. MIDC çok yakında bu konu üzerine yasa çıkarmaya hazırlanıyor”.

 

 

Yeşil Gazete için çeviren: Deniz Menemenci

Yazının özgün (ingilizce) hali için tıklayınız.

(EarthTechling, Yeşil Gazete)

 


More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.