Hindistan sanayide kullanılan suyu dönüştürecek

Kaynakları korumak için gönüllü çabaların pek başarılı olamaması, Hindistan’da yetkilileri duruma el koymaya itiyor.

Beth Buczynski imzasıyla EarthTechling’de çıkan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Deniz Menemenci‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Bilim insanları bin yılın en büyük kuraklığının bir adım ötemizde olabileceğini söylüyor. Bütün dünyada su sıkıntısı çeken ülkeler, giderek kuraklaşan iklim içinde insanlar, hayvanlar, bitkiler ve ticari faaliyetler için yeterli su sağlayabilmek üzere mücadele ediyor.

Kaynakları korumak için gönüllü çabaların pek başarılı olamaması, Hindistan’da yetkilileri duruma el koymaya itiyor.

Maharashtra hükümetinin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre bundan böyle tüm şirketler ‘su geri dönüşümü’ ve ‘yağmur suyu hasadı’ yapmakla yükümlü tutulacak. Hükümet, su geri dönüşümü konusunda konulan kuralların tek umutları olduğunu biliyor; çünkü 100 milyonun üzerinde kişiye ev sahipliği yapan eyalet, bir yandan kuraklığa katlanmaya devam ederken, bir yandan da su kaynakları tehlikeli derecede azalıyor.

 

Fotoğraf: vinothchandar/Flickr

 

2012’de Amerika’nın başına gelen aşırı ısınma, mahsüllerin kuruması ve söndürülmesi zor yangınların kötü olduğunu düşünüyorsanız Hindistan’da yaşamadığınıza sükretmelisiniz. Zira Marathwada bölgesi biracılık, damıtma, otomobil, oto yan sanayi ve eczacılık sektörlerine tek bir su kaynağıyla, Jaikwadi Barajı ile ev sahipliği yapıyor. Ancak Şubat ortasında Su Kaynakları Bakanlığı’ndan verilen bilgi barajda yalnızca %4 oranında kullanılabilecek su kaldığı yönünde.

Tüm bunların sonucu olarak hükümet su kaynaklarını koruma ve geri dönüşüm ile ilgili tavsiye niteliği taşıyan yönergeleri, uyulması zorunlu birer talimata dönüştürmeye karar verdi. Maharashtra Industrial Development Corp. (MIDC) CEO’su Bhushan Gagrani bir röportajında “Şimdiye kadar suyun geri dönüşümü, yağmur suyu hasadı ve su kullanımı konusunda başka iyileştirme teknikleri ile ilgili kılavuz niteliği taşıyan yönergelerimiz vardı” diyor ve ekliyor “Fakat bu yılki kuraklık bu yönergeleri uyulması zorunlu hale getirmenin gerekliliğinin altını çizmiş oldu. MIDC çok yakında bu konu üzerine yasa çıkarmaya hazırlanıyor”.

 

 

Yeşil Gazete için çeviren: Deniz Menemenci

Yazının özgün (ingilizce) hali için tıklayınız.

(EarthTechling, Yeşil Gazete)

 


Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR