Hindistan Çevre Bakanı, “Küresel Isınmayı durdurmak zengin ülkelerin görevi”

Tommy Wilkes tarafından Reuters‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Serdar Güneri‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Hindistan Çevre Bakanı Prakash Javadekar, Pazartesi günü yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin yol açtığı olumsuz etkileri giderme konusunda zengin milletleri kendilerine yardım etmeye çağırarak, insanların yol açtığı küresel ısınmayı önlemenin bu ülkelerin görevi olduğunu söyledi. Hindistan, Aralık’ta yapılacak olan ve 190’dan fazla ülkenin küresel sıcaklık artışlarının önüne geçme hakkında uzlaşma yolu arayacağı Birleşmiş Milletler toplantısına küresel ısınma sorununa yönelik planlarını henüz sunmayan büyük ekonomilerden biri.

Hindistan’ın kuzeyinde bir kentin dışındaki bir çöp işleme tesisinin bacasından dumanlar yükseliyor. Fotoğraf: Reuters/Ajay Verma
Hindistan’ın kuzeyinde bir kentin dışındaki bir çöp işleme tesisinin bacasından dumanlar yükseliyor. Fotoğraf: Reuters/Ajay Verma

Kişi başına düşen emisyon miktarının düşük olmasına rağmen Hindistan dünyanın en çok karbon salımı yapan üçüncü ülkesi. 1,2 milyarlık nüfusu, hızlı gelişen ekonomisi ve ülke genelinde kömür kullanımındaki artış, Hindistan’ın iklim değişikliğindeki rolünü Birleşmiş Milletler toplantısından bir sonuç çıkması halinde daha kritik hale getiriyor.

Hindistan’ın BM’ye proje sunma aşamalarının sonunda olduğunu belirten Javadekar, Paris’te gerçekleşecek toplantıdan küresel bir anlaşma çıkacağına dair umutlu.

Yeni Delhi’de yaptığı açıklamayla zengin ülkelerin para ve teknoloji olarak yoksul ülkelere yeterli desteği sunmadığını ve yoksul ülkelerin küresel ısınmadan sorumlu olmadığını belirten Javedakar, “Tarihsel sorumluluk bir gerçek. Bundan kaçılamaz. Biz dünyanın tarihsel sera gazı salımlarının yalnızca yüzde 2,4’ünü oluştuyoruz.” dedi.

ABD ve Çin gibi karbon salınımında diğer lider ülkelerin aksine Hindistan, kendi sera gazı salımlarının zirve yapacağı yılı açıklamayacağını söyleyerek, bu uygulamanın ekonomik kalkınma ile yoksulluğu yenme politikalarını zedeleyeceğini belirtti.

Haberin  İngilizce Orijinali

Haber:  Tommy Wilkes

Yeşil Gazete için çeviren: Serdar Güneri

(Yeşil Gazete, Reuters)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR