DünyaManşet

Hindistan, bu yıl Çin’i geçerek, dünyanın en kalabalık ülkesi olacak

0

Birleşmiş Milletler’in (BM) açıkladığı yeni verilere göre Hindistan’ın haziran ayı sonunda Çin‘i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor.

BM Dünya Nüfus Gösterge Tablosu‘na göre Hindistan’ın nüfusunun 1 milyar 428 milyona ulaşması, Çin’in ise 1 milyar 425 milyonda kalması öngörülüyor.

Nüfusunun yarısı 30 yaşın altında olan Hindistan, önümüzdeki yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmaya aday.

Ülkede tarımla uğraşanların sayısı giderek azalırken, işgücüne katılan milyonlarca insana istihdam yaratma ihtiyacı, hükümetin en önemli sorunlardan biri.

Asya‘nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip Hindistan, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini barındırıyor. Ülkenin nüfusu Avrupa, Afrika ya da Amerika kıtasındaki ülkelerinin toplam nüfusundan daha fazla.

Çin’in nüfusu azalıyor

Çin için de şu an için aynı durum geçerli olsa da bu ülkenin nüfusunun 2050’de 1 milyar 317 milyona gerilemesi bekleniyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülke nüfusunun 62 yıl sonra ilk kez 2022’de 850 bin azaldığını açıklamıştı. 2022’de 1000 kişi başına düşen doğum sayısı 6,77’de kalarak, 1961’den bu yana en düşük düzeye geriledi. Bu sayı önceki yıl 7,52’ydi.

Hindistan nüfusunun ise artmaya devam ederek 1 milyar 668 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu ülkede de aslında doğurganlık oranı son yıllarda düştü.  1950’lerde kadın başına 5,7 doğumdan bugün 2 doğuma kadar geriledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.