İklim KriziManşet

Hilary ABD’ye ulaştı: Kaliforniya’da 84 yıl sonra ilk ‘tropikal fırtına’

0

Hilary fırtınası, Meksika‘nın ardından ABD’nin Kaliforniya eyaletine ulaştı. Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın yaklaşık 75 km. hıza ulaşan rüzgarlara yol açtığını duyurdu. Meteorologlara göre, bir yılda düşecek yağış bir günde yağabilir.

Yetkililer, ABD‘nin güneybatısındaki bazı kesimlerde ve Meksika‘nın Baja California eyaletinin kuzeyinde olası “yaşamı tehdit eden sel” uyarılarını sürdürüyor. Fırtınanın Kaliforniya boyunca kuzey-kuzeybatı yönünde ilerlediği belirtilerek, rüzgarların özellikle yüksek arazilerde kuvvetli olabileceği uyarıları yapılıyor.

Meksika hükümeti ise “Tropikal Fırtına Uyarısı”nı,  sona erdirdi.  Ülkede Hilary’nin neden olduğu yağış ve sellerde bir kişi hayatını kaybetmişti.

Kaliforniya sellere nasıl hazırlanıyor?

Hilary, Kalifornia eyaletine yaklaşırken Vali Gavin Newsom eyaletin güneyinin önemli bir bölümü için acil durum ilan etti. Kuraklığa alışkın olan bölge genelinde ani sel baskınlarına ilişkin uyarıların yürürlükte olduğunu açıklayan vali ve Belediye Başkanı Karen Bass, kent sakinlerini evlerinde kalmaya çağırdı. Newsom, dün (20 Ağustos) gerçekleştirdiği acil bilgilendirme toplantısında, “Dışarıya çıkmak için önemli bir nedeniniz yoksa çıkmayın” dedi.

Eyalet genelindeki çeşitli bölgelerde de bugün (21 Ağustos) okullar kapandı, okul sonrası etkinlikler, havaalanlarından kalkması veya bu havaalanlarına inmesi planlanan uçuşların yaklaşık yüzde 40 ila 50’si iptal edildi.  Nevada‘da yetkililer, Ölüm Vadisi Ulusal Parkı‘nın bazı bölümleri için saatte 64 kilometreye varan rüzgarlar beklendiğini bildirdi; ani sel uyarıları yayımladı. Hafta sonu boyunca planlanan bölgedeki çok sayıda konser ve spor etkinliği de yapılmayacak.

Bir yılda yağan yağış miktarının 24 saatte düşmesi bekleniyor

Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın önümüzdeki pazartesi gününe kadar güney Kaliforniya ve güney Nevada’da 25 cm yağmur getirmesini bekliyor. Meteorologlara göre 25 cm’lik yağmur,  bu dağ ve çöl bölgelerinin tipik olarak bütün bir yılda aldığı yağmur miktarına eşit.

Güneydoğu Kaliforniya, kuzeybatı Arizona, güney Nevada ve güneybatı Utah boyunca “bir veya iki kısa” hortum olabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Oregon ve Idaho eyaletlerinin kuzeybatı bölgelerinde salı sabahına kadar 7,6 cm’e kadar ulaşabilecek aşırı yağışlar bekleniyor.

Değişen iklimin rolü

Kaliforniya eyaletinde yılda 4 binden fazla orman yangını ve ortalama üç büyük deprem oluyor, her kış da büyük sel ve toprak kaymaları yaşanıyor. Ancak bir kasırga veya tropikal fırtınanın eyaleti vurması, iklim krizinin ne duruma geldiğinin bir başka göstergesi.

İklim bilimci Kristy Dahl, bu ölçekte bir fırtınanın dünyanın bu bölgesinde ve bu mevsimde görmenin olağandışı olduğunu belirtirken “Son 40 yıl boyunca iklim değişikliği, kasırgaları hem rüzgar hızı hem de yağmur olarak taşıdıkları su miktarı açısından daha güçlü hale getirdi” diyor.

Küresel ısınmayla birlikte deniz yüzeyi ve okyanus sıcaklıklarının arttığını ve bunun tropikal fırtınaları arttırabileceğini kaydeden yer bilimci Jane Baldwin Hilary’nin bunun tipik bir örneği olduğuna işaret ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.