EnerjiDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

‘Hiç uyumayan şehir’ geç uyanıyor

0

Henry Fountain’ın The New York Times’ta yayınlanan yazısı Yeşil Gazete tarafından özetlenerek çevrilmiştir.

*

Koronavirüs salgını dünyayı ve gündelik yaşamı çeşitli biçimlerde dönüştürüyor. ABD‘liler ise can sıkıntısından kendini yemeye, televizyon başında pineklemeye ve video aramalarına vermiş durumda. New York‘ta insanlar yorganlarının altında eskisine nazaran daha fazla zaman geçiriyor. 

Bu, Manhattan‘daki yüzlerce binanın mart ayındaki karantinadan önceki ve sonraki hallerini mukayese eden araştırmacıların gözlemlerinden yalnızca biri. İnsanlar, gündüzleri yüzde 25 oranında daha fazla enerji tüketiyor. Hafta içleri ise ise hafta sonlarını andırmaya başladı bile. 

‘İnsanlar geç kalkıyor’ 

Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü‘nden fizikçi Christoph Meinrenken, bu durumu “Aslında elektrik kullanımına dair verilere baktığınızda insanların daha fazla evde kalmaya meyilli hale geldiğini görebiliyorsunuz” diyerek açıklıyor.

Meinrenken, normalde hafta içleri elektrik kullanımında 06.00-07.30 sularında bir artış görüldüğünü, ancak şimdi ne işe gitmek ne de çocukları okula göndermek için hazırlanıldığını, bu nedenle de bu saatler arasında bir değişiklik kaydedilmediğini belirtiyor: “İnsanlar genel olarak geç kalkıyor.”

Hafta sonları ise gündüzler karantina öncesi günlere benzer biçimde başlıyor. Bununla birlikte günlük enerji kullanımı hala öncesine göre daha yüksek.  

İki yıllık çalışmanın verileri kullanıldı

Karşılaştırmanın yapılmasını sağlayan veriler, Meinrenken ve meslektaşlarının New York merkezli iki yıllık çalışmasına dayanıyor. Çalışma çerçevesinde, kentteki 400 apartmana, elektrik kullanımıyla ilgili bilgilerin aktarılmasını sağlamak üzere özel elektrik kabloları yerleştirilmiş.

Elektrik idaresi ayrıca ülke çapında yerleşim bölgelerinde genel bir kullanım artışı gözlemledi. Ancak genel kullanımda yüzde onun üzerinde düşüş var, bu ise ticaret ve endüstriyel talepteki düşüşün yerleşimlerdeki kullanımın yükselmesinden daha fazla olmasından kaynaklanıyor.

Şüphesiz ki bu durum havalar ısındıkça değişecek. Araştırmacılar, havalar ısındıkça evde kalmak zorunda kalanların klima kullanımının artacağı, bunun da enerji tüketimini normalin de üzerinde artıracağı görüşünde.  

Yazın tüketim artacak mı azalacak mı?

Kentin elektrik sağlayıcılarından olan Con Edison’un sözcüsü Anne Marie Cobalis ekiplerin yazın gelecek talepleri karşılayabilmek için, altyapı çalışmalarını hızlandırdıklarını söylüyor.

“Eğer her şey bu minvalde giderse, yazın evlerin elektrik tüketiminde artış göreceğimizi tahmin ediyoruz” diyen Cobalis, şebekelerden birinde aşırı yüklenme durumu olursa devreye girmek üzere jeneratör hizmetinin de hazır olduğunu bildiriyor.

Elektrik endüstrisine fiyatlandırma ve benzer konularda tahminler sağlayan Genscape’ten Adam Jordan‘a göre ise, evlerde tüketim artsa ve ekonomi canlansa da taleplerdeki düşüş yazın da sürecek. Jordan, jeneratörlere ise ihtiyaç olmayacağı görüşünde “Işıkları açık tutmak açısından bakarsanız bu pek öyle büyük bir tehdit değil.”

Ancak Jordan, pek çok elektrik sağlayıcının karantina önlemleri çerçevesinde çalışanlarının sayısını azaltmasının, eninde sonunda elektriğin dağıtımında bir darboğaza girilebileceğini gösterdiğini de sözlerine ekliyor.    

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.