‘HES patlatmaları’ yaban yaşamı tehdit ediyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Haber: Gençağa Karafazlı  

Artvin İl İmar Komisyonu‘nda AKP ve MHP‘nin oylarıyla onaylanan; Demirdöven ve Yaylalar köylerinin sınırları içerisindeki Damla HES projesi için şirket, çalışmalarını hızlandırdı.  

Jandarmanın korumasında süren çalışmalar sırasında gerçekleştirilen patlatmalar nedeniyle yaban yaşamının da zarar gördüğünü belirten bölge halkı Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve taşeronu Nuryol İnşaat Şirketi’nin  ÇED raporunda taahhüt ettiği şartlara uymasını istedi. 

Artvin Yusufeli’de Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerinde yaşayan yurttaşların tepkisi yüzünden daha önceki üç girişiminden sonuç alamayan şirket, Artvin il Genel Meclisi’nde yapılan oylama sonrası AKP ve MHP oylarıyla bir kez daha onaylanmış; şirket çalışanları askerlerin korumasında inşaat çalışmalarına başlamıştı. İnşaata müdahale etmek isteyen köy muhtarları ve yurttaşlara jandarma engel olmuştu. 

‘Muhtarlardan ortak açıklama’

Demirdöven köyü muhtarı Hafız Aslan Peker  ile Yaylalar köyü Fetullah Kantar şirketinin kış koşullarına aldırmadan inşaat çalışmalarına devam ettiğini, gerçekleştirilen dinamitli patlamalar nedeniyle yaban hayatının da  ciddi tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirterek ortak bir açıklama yaptı. Muhtarlar açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: 

“Köyümüzün sınırları içerisindeki Damla HES santrali için 2009 yılında onaylatılan ve hiçbir değişiklik yapılmadan 2019 yılında revizesi yapılan ÇED raporuna göre Mart-Haziran aylarında ve bu dönemlerde yapılacak olan çalışmalarda ‘PATLATMA’ yapılmayacağını Taahhüt etmişlerdi. 

‘Hayvanların yavrulama dönemi’

Verdikleri taahhütlere rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. Bu dönem yaban hayatı için yavrulama dönemi. Mart ayına bir şey kalmadı. Bugün itibariyle sayılı çok kısa günler kaldı. 

Şimdi jandarmayı, Yusufeli Kaymakamlığını, kontrol mekanizması DSİ 26. Bölge Müdürlüğünü bu konuyu takip etmeleri için uyarıyoruz! 

Bu dönemde yapılacak patlatmalardan ilgili kurumların sorumlu olacağını buradan ilan ediyoruz. 

Aksi durumda patlamaların devam etmesi durumunda ilgili adli makamlara suç duyurusunda bulunup bu olayın takipçisi olacağız.” 

Karadeniz bölgesinin en çok zarar gören ili olan Artvin’de aktif halde 32, yapımı devam eden sekiz, proje aşamasında olan 16 HES bulunuyor. Artvin’de siyanürlü altın aranan Cerattepe’nin dışında aktif sekiz maden sahası bulunurken, yüzlerce alan da maden sahası olarak ilan edildi. Kentte bunların yanı sıra onlarca taş ocağı da bulunuyor. 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024