İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

HDP’li Gergerlioğlu AYM’ye başvuruyor: Boyun eğmem

0

“Terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM) başvuracağını açıkladı. 

“Türkiye’de Kürt meselesi var, kanla savaşla ölümle çözülmeye çalışılan Kürt meselesi var dedim. Hayatım boyunca Kürt meselesinde adil, eşitlikçi bir anlayışın çözüm olacağını söyledim. Suç mu bu? Hiçbir ceza beni yolumdan çeviremez. 3 günlük hayat için ben dava için vazgeçmem. Ben kesinlikle boyun eğmem, bunu herkes bilsin” dedi.

Gergerlioğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle: 

“Şahsımın insan hakları savunuculuğuna yönelik, yıllardır sürdürdüğü mücadelesi cezalandırılmaya çalışılıyor. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi olan ve tüm insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden ben, cezalandırılıyorum ve milletvekilliğime yönelik tehditle karşı karşıyayım. Bunlara karşı yıllarca sürdürdüğüm mücadelenin bir benzerini sürdürerek devam edeceğim. Bu mücadele sadece benim değil, insan hakları savunucularının mücadelesi, insan hakları ihlaline uğrayan mağdurların mücadelesi. Ben kesinlikle boyun eğmem, bunu herkes bilsin. Hukuksuz saldırılara boyun eğecek insan değiliz, öyle olsa meydanlara, siyaset alanına çıkmazdık. 
 
…Türkiye’de insan hakları ihlalleri var, insan kaçırma var, işkence var, çıplak arama var, hasta mahpuslar var, hamile tutuklular var… Bunları söyledim. Yanlış mı bunlar? Türkiye’de Kürt meselesi var, kanla savaşla ölümle çözülmeye çalışılan Kürt meselesi var dedim. Hayatım boyunca adil, eşitlikçi bir anlayışın çözüm olacağını söyledim. Suç mu bu? Hepimizin insan haklarına uygun şekilde yaşamasını söylemek suç mu? Bir çözüm bulalım, barış, kardeşlik, hayat… Benim söylediğim bunlardı söylemeye devam edeceğim. Hiçbir ceza beni yolumdan çeviremez. 3 günlük hayat için vazgeçmem.
 
Bizi zindanlara atabilirsiniz, milletin verdiği vekâletlere saldırabilirsiniz ama hakikati söylememi engelleyemezsiniz. Susmayacağım! Bana bu millet iradesini teslim etti. 90 bin kişinin oyuyla seçildim. HDP’nin yöneticileri, kardeşlerimiz, yoldaşlarımızla mücadele verdim, engellendim. Bunlara rağmen HDP’nin milletvekili olarak seçildim. Boyun eğmedim. Meydanlarda polis saldırısına maruz kalıyorduk, terörist ilan ediliyorduk ama boyun eğmedik. “

Gergerlioğlu ile birlikte HDP’li Hüda Kaya hakkında da aynı gerekçelerle soruşturma açıldı.

Yargıtay üyesi bile ‘olacak iş mi’ diyor

KHK ile ihraç edilmiş uzman bir doktor olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, “Ben milletvekili seçilmeden önce de yazan, çizen, insan haklarını savunan bir insandım. Siyaset benim hayatımda önemli bir değişiklik yapmadı. Bu milletvekilliğini bana millet verdi, kimse de alamaz. Uyduruk kararlar almaya çalışırlarsa bilsinler, ben son nefesime kadar milletin vekilliğini yaparım. Bana zalimler vermedi ki milletin vekilliğini, ben hakkımla, mücadelemle aldım” ifadelerini kullandı. 
 
HDP’li vekil, Yargıtay’ın kararının hukuksuz ve skandal bir karar olduğunu kaydederek şunları söyledi: 
 
“Çözüm süreci öncesinde de konuştum, dışlandık o zaman. Çözüm sürecinde ‘Ne güzel konuşuyorsun’ dediler. Çözüm süreci bitti, biz şeytan olduk. Aynı şeyleri söylemeye devam ediyorum. Değişen hiçbir şey yok.
 
…Çözüm süreci sonrasında, bu yolun yol olmadığını söyleyen sosyal medya mesajları paylaşıyordum. Paylaştığım bir mesajda suçlandım. Kardeşlik diyordum. Kürt meselesinde diyalogu önerdim. Bu paylaşımdan dolayı mesleğime açığa alındım. 13 Ekim 2016’daki soruşturma yürüdü ve benim tüm haklarımı gasp eden bir hale dönüştü. KHK ile ihracıma yol açan o paylaşımım savcı tarafından suç olmayan paylaşım olarak nitelendirildi. Ama ben işimden edilmiştim, linç edilmiştim. İhraç edildikten sonra aylarca işsiz kaldım, devlet tarafından damgalanmış, terörist ilan edilmiş bir kişiydim. Mahkeme başka bir suç bulmaya çalıştı. O da hâlâ birçok medya kuruluşunda yayında olan bir haberi RT etmiş olmamdı.
 
2-3 sayfada karar açıklanmış, bu karara itiraz eden üye 15-16 sayfa itiraz metni yazmış, ‘olacak iş mi bu, yanlış bir karar bu’ demiş. … Benim milletvekilliğimin devam etmesi lazım, madde 14’teki kısıtlamalara dahil değilim. 3 Ekim 2001’de Anayasa madde 14’te sıkıntılar olduğu için açıklama getirildi. Bu karar ile propaganda suçu madde 14 kapsamından çıkarıldı. O maddeler dışında tutuldu. “

İkinci bir Berberoğlu olayı mı istiyorsunuz?

Mahkumiyetin onanması kararının 2.5 yıldır insan kaçırma olaylarını, işkenceleri, çıplak aramaları, KHK ile ihraç edilenlere yönelik muameleyi gündeme getirmesinden kaynaklandığını söyleyen Gergerlioğlu, Bize zalimler ceza verebilir ama yarınlara o zalimlerin isimleri kalmaz. Adaletin peşinde koşanların ismi kalır. Görevler, mevkiler, makamlar, hepsi geçicidir. Çıplak arama konusunu tek başıma gündeme getirdim. 2,5 aydır her türlü baskıyla karşılaştım. Tüm kamuoyu sonunda çıplak arama olduğunu kabul etti. İstediğiniz kadar ceza verin, cezalar vız gelir” dedi. 
 
Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP’li Enis Berberoğlu kararını da hatırlattı:
 
“Zulümler gören Berberoğlu, vekil olarak Meclis’e geri döndü. Büyük bir haksızlığa uğradı ve AYM bu haksızlığı düzeltti. Benim kararımdaki hukuksuzluk ortada. Benim vekilliğimi düşürüp AYM’den Türkiye’yi dünyaya mahçup eden bir kararın ikinci kez çıkmasını mı istiyorsunuz? İkinci bir Berberoğlu vakası mı oluşturmak istiyorsunuz?
 
AYM’nin şu kararı iptal edeceğini aklı başında herkes biliyor. Bu kararın siyasi bir karar olduğunu herkes biliyor. Ben vekilliğimi bırakmam, bize bu vekâleti millet verdi. AYM’ye bugün başvuruyoruz. AYM mutlak suretle bu kararı iptal edecek, ihlal bulacaktır diye umuyorum.”

You may also like

Comments

Comments are closed.