GündemManşetTürkiye

HDP’li belediye başkanlarına ‘nükleer silahla öldürme’ suçlamasıyla müebbet istendi

0

Görevden alınan HDP’li Kulp Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay’a “Nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme” suçlamasıyla dava açıldı. Eş başkanlar hakkında, sekiz defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Diyarbakır‘ın Kulp ilçesi Ağaçkorur köyü‘nde, 12 Eylül’de yedi kişinin öldüğü patlama nedeniyle görevden alınarak tutuklanan Kulp Belediyesi Eş başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Eş başkanı Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, patlamada Ahmet Ay adlı yakınını kaybeden Mehmet Emin Ay, Kulp Belediye Meclis Üyesi Yücel Çete, kepçe operatörü Ümit Fidan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Mezapotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi‘nce kabul edilen iddianamede, Eş başkan Ay ve Taş’a ile Şener Aktaş, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Tasarlayarak öldürme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”,  “Yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmek“le suçlandı.  Karaman, Fidan, Çete ve Ay’a da “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Suçu ve suçluyu övmek” dışında aynı suçlamalar yöneltildi.

İddianamede, olay sonrası kolluğun sosyal medya araştırmalarında patlamadan 1 gün önce, patlamanın gerçekleştiği güzergâh üzerinde Kulp Belediyesi’nce yol çalışması yapıldığı tespit edildiğine yer verildi.

‘Çıngırak’ kod adlı gizli tanıklar

İddianamede Çıngırak -1 ve Çıngırak -2 kod adlı gizli tanıkların ifadesi de yer aldı. Her iki tanık da Muş-Kulp Karayolu üzerindeki Soravan Köprüsü‘nde nöbet tutan köy korucularına yemek götürdüklerini, köprüye bir kilometre mesafede, HDP’lilerin kullandığını bildikleri siyah renkli aracı park halinde gördüğünü öne sürdü; “Araçta HDP İlçe Başkanı Abidin Karaman, HDP Kulp İlçe Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Emin Ay ile birlikte iki şahıs ayaktaydı” dedi.

Sanıklar iddiaları reddetti.

Şüphelilerin “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak amacıyla faaliyetlerde bulunan PKK/KCK ile aynı fikir ve eylem birliği içerisinde bulunduğu sonucuna varılan iddianamede, gizli tanık beyanları, GPS ve GSM baz kayıtları, şüphelilerin kendi aralarında görüşmeleri hep birlikte dikkate alındığında şüphelilerin yedi kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı eylemi gerçekleştirdiği savunuldu; Taş ve Ay için sekizer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.