Antalya’daki ‘Sınıraşan Örgütlü Suçlarla Mücadele’ konferansının ardından gazetecilere konuşan Şahin, Anayasa Mahkemesi‘nin (AYM) iddianameyi incelemek için 15 günlük yasal süresi bulunduğunu ifade etti.
Yargıtay başsavcısı, takdirin AYM’de olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Biz elimizden geleni yaptık. Tüm delilleri, kararları, dosyaları, CD’leri, HDP yetkililerinin konuşmalarını, hepsini dosyada delil olarak sunduk. 843 sayfa iddianame, 451 kişi hakkında yasak isteniyor, 69 kişi de odak olduğu için iddianamede yer alıyor. Yaklaşık 500 kişi değil, 451 kişi hakkında yasak istiyoruz, artı 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları, parti kurulmadan ya da kurulduktan sonra parti üyesi olarak terör örgütü lehine konuşmaları var, ona ilişkin beyanları var, onlar da 69 kişi. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Artı iddianamede partinin banka hesabına tedbir konmasını talep ettik.”
Şahin, HDP’nin üst yöneticilerinin hemen hemen hepsinin terör örgütü lehine konuşmaları bulunduğunu, hepsine yasak istendiğini kaydetti. Savcı, iddianamenin kabul edilmesini beklediğini aktardı.
HDP avukatları: İddianame bize verilmiyor
Öte yandan AYM’ye gönderilen iddianamenin HDP avukatlarına verilmediği ortaya çıktı. MA’nın aktardığına göre, HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, iddianamenin bir örneğinin taraflarına verilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başsavcılık, talebe ilişkin dönüş yapılacağını belirtti.
HDP avukatları, başvurularına dönüş yapılmaması üzerine bugün başsavcılığı arayarak, taleplerinin akıbetini sordu. Avukatlarla görüşen başsavcılık yetkilileri, “Başsavcının talimatı var, herhangi bir bilgi ve belge verilmeyecek” yanıtı verdi.
‘Eksiklikler tartışılıyor’
Avukatlar, HDP hakkındaki bir önceki iddianamenin iktidara yakın medyaya sızdırıldığını anımsatarak, “Başsavcılık keyfi olarak hareket ediyor. Daha önce iddianamenin basına yansımasıyla birlikte eksiklikleri tartışıldığı için şimdi böyle bir karar aldığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.