EkolojiManşetTürkiye

HDP Ekoloji Temelli Bütçe Buluşması: ‘Yüzde 1 için hazırlanan bütçe toplumun bütçesi olamaz’

0
Fotoğraf: Elif Ünal

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) aralık ayında TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşecek bütçe görüşmelerine yönelik düzenlediği Ekoloji Temelli Bütçe toplantılarının İstanbul ayağını gerçekleştirdi.

Taksim Hill Otell’de düzenlenen toplantıya HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, İstanbul Milletvekili Erol Katıcıoğlu, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş katıldı.

HDP temsilcileri toplantıda İstanbul’daki ekoloji ve iklim alanında faaliyet gösteren örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi ve onların bütçe görüşmelerine yönelik taleplerini dinledi.

Fotoğraf: HDP

‘Bütçe, ekoloji temelli yaklaşımla ele alınmalı’

Toplantı, Menekşe Kızıldere’nin açılış konuşması ile başladı. Partinin ekoloji, emek, sağlık ve ekonomi komisyonları olarak uzun bir süredir Türkiye’nin dört bir yanında iş ve aş buluşmaları yaptıklarını hatırlattı.

Parlamentoda gerçekleşecek bütçe görüşmelerinin ekoloji temelli bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Kızıldere, “Bu yüzden bakanlıklar bütçelerini oluşturmadan önce bu alanda çalışanların sözlerini doğrudan parlamentoya aktarmak istiyoruz” dedi.

‘İktidar-sermaye kıskacından çıkmak istiyoruz’

İklim ve ekolojik yıkımların eşliğinde dünyanın bambaşka bir döneme girdiğini ifade eden Kızıldere, “Paris Anlaşması süreciyle birlikte biz de bu dönüşümün parçası olduk. Ancak iktidar ve sermaye bu dönüşümü kendi çerçevesinde tutmak istiyor. Biz iktidar-sermaye kıskacından çıkmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Sadece insan odaklı değil tüm türlerin odağa alındığı bir bütçe yapılması gerektiğini söyleyen Kızıldere, “Bütün sermaye odaklı yıkım projeleri karşısında ekoloji ittifakı kurmak arzumuz var” ifadelerini kullandı.

‘Ekolojiye düşman, ranta yönelik bir siyaset’

Açılış konuşmasının devamında Naci Sönmez söz aldı. Bütçe görüşmelerinde iktidarların tercihlerini ortaya koyduğuna dikkat çeken Sönmez, “Bugün Cumhur ittifakı neoliberal düzenin sözcüsü olarak ekosisteme düşman ranta dönük bir siyaset yürütüyor. Bu yaklaşımı bütçelerde de göreceğiz” dedi.

Bugün hangi politika gerçekleştirilecek olursa olsun bunun ekolojik bakış açısıyla gerçekleşmesi gerektiğini dile getiren Naci Sönmez, “Kapitalist politikalara karşı mücadele yürütmek ekolojist bir mücadeleyle mümkün” dedi.

Tercihler halktan ve emekten yana olursa bütçe tercihlerinin de ona göre değişeceğini ifade eden Naci Sönmez sözlerini “Saraya bütçe yerine halka, rant yerine ekolojik yaşam inşa etmeye yönelik bütçe istiyoruz” cümlesiyle bitirdi.

‘Bütçeye karanlık odalarda karar veriliyor’

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise ekim ayı sonunda başlaması planlanan bütçe görüşmelerine ilişkin bilgi verdi. Birçok meselede olduğu gibi bütçe oluşturma sürecine halkın dahil edilmediğini belirten Beştaş, “AKP’nin küçük ortağıyla karanlık odalarda karar verdiği bir süreç oluyor” ifadelerini kullandı.

Bu yaklaşıma karşı olarak farklı kesimlerin taleplerini görünür kılmak için bütçe görüşmeleri düzenlediklerini dile getiren Beştaş, “Bütçe halkın en temel hakkı. Herkesin kendi vergilerinden oluşan bütçenin nereye harcandığını bilme hakkı var” dedi.

‘Şeffaf ve denetlenebilir bir bütçe istiyoruz’

Rant dağıtımı, azami vergi toplamı çalışması, devasa faizler, denetim dışı örtülü ödenek ve milyonlarca lira israf kalemleriyle bütçe kanunu düzenlendiğini söyleyen Beştaş, “Biz tam aksine şeffaf, denetlenebilir bir bütçe anlayışı savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kömür ve nükleer yatırımın olmadığı, su varlıklarının korunduğu, mega projelerin iptal edildiği bir bütçe talep ettiklerini dile getiren Beştaş, “Yüzde 1’e göre düzenlenen bütçe toplumun bütçesi olamaz” eleştirisini getirdi.

Öneriler tartışıldı

Toplantı, ekoloji ve iklim alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve örgütlerin taleplerinin dinlenmesiyle devam etti.

Ele alınan konuların başında Türkiye’nin gelecekte alacağı veya ayıracağı iklim fonlarının denetiminin yapılması, ekoloji davalarının kamu bütçesinden karşılanması, Kanal İstanbul’a harcanacak bütçenin üzerinde durulması, adil dönüşümü bütçe görüşmelerinin bir parçası haline getirmek, afetlere dayanıklılık için bütçe ayrılması gibi öneriler yer aldı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.