GündemManşetTürkiye

HDP Demokrasi Yürüyüşü’ne tazyikli su ve gazla müdahale

0

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ‘Demokrasi Yürüyüşü’ için Silivri’de bir araya gelen ve aralarında parti yöneticileri, il başkanları ve milletvekillerinin de bulunduğu partililere polis müdahale etti. Kalabalığa tazyikli su ve biber gazı atıldı,  en az sekiz kişi gözaltına alındı.

TBMM’nin 4 Haziran oturumunda Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in vekilliklerinin düşürülmesinin ardından, HDP bugün Edirne ve Hakkâri’den Demokrasi Yürüyüşü başlatmayı kararlaştırmıştı. Partinin çağrısının ardından Bursa, Adana, Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ valilikleri toplantı, koronavirüs gerekçesiyle gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını, bu amaçlarla şehirlere girişlerin de engelleneceğini açıklamıştı.

Bu arada Edirne’den başlaması planlanan yürüyüş programında değişikliğe gidildi. Silivri’de HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki milletvekilleri bir basın açıklaması yapacak. Ardından araçlarla birlikte Edirne’ye gidilecek. Ayrıca eski eş başkan Figen Yüksekdağ‘ın bulunduğu Kocaeli’deki Kandıra Cezaevi‘nin önünde de bir basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Hakkari Yürüyüşü’ne de engelleme 

Yürüyüşün Hakkari kolunda yer alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve çok sayıda partili dün (14 Haziran 2020 Pazar) Van’da horon ve halayla karşılanmıştı. Dün gece Hakkari’ye ulaşan grubun bugün yürüşe başlaması bekleniyor.

Başlatılacak yürüyüş öncesi sabah saatlerinden itibaren kentin tamamı polis ablukası altına alındı. Resmi kurumların önünde özel harekât polisleri ve keskin nişancıların bekletilmesi dikkat çekti. Kentin dört bir yanında zırhlı araçlar ve polisler konumlandırıldı. Yürüyüş öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklama yaptığı partinin il binası da abluka altına alındı. 

Edirne’de parti binasına polis ablukası

Bu arada Silivri’den Edirne’ye gitmek isteyen HDP’liler için bu ilde de önlemler artırıldı. HDP Edirne İl Örgütü binası polis tarafından ablukaya alındı. Parti binasının önü ve çevresinde çok sayıda polis konumlandırıldı.

HDP, Demokratik Mücadele Programı’nın ağustosa kadar üç ay sürmesini planlıyor. 5 aşamadan oluşan programın 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingleriyle final yapması öngörülüyor.

20 Haziran’da Ankara’da noktalanması öngörülen program şöyle:

  • 16 Haziran Salı günü saat 19:00’da Esenyurt Meydanı’nda halk buluşması
  • 17 Haziran Çarşamba günü Kadıköy Boğa/Altıyol’da Saat 19:00’da halk buluşması
  • 18 Haziran Perşembe günü saat 19:00’da Taksim Tünel’de buluşulup Galatasaray Lisesi’ne kadar yürüyüş yapılması
  • Tüm heyet 19 Haziran 2020 tarihinde İstanbul’dan Kandıra Cezaevi’ne gidilmesi. Kandıra Cezaevi önünde yapılacak açıklamadan sonra tüm heyet 20 Haziran 2020 tarihinde Ankara’da olacak şekilde yola çıkması.

Demirtaş: Sıkıntıları el ele vererek aşabiliriz 

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Demokrasi Yürüyüşü”ne ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Zorlu ve sıkıntılı bir süreçteyiz. Ancak tüm zorlukları, 82 milyon el ele vererek aşabileceğimizi de biliyorum. İşte HDP’nin bu etkinliği, 82 milyon olarak el ele verme çağrısıdır. Bu açıdan, hiç kimse bu etkinliği kutuplaştırma ve gerginlik malzemesi yapmamalıdır” dedi.

HDP’nin tüm Türkiye için yollarda olacağını belirten Demirtaş, “Kışkırtma ve gerilim derdinde olan hiçbir provokatöre asla prim vermeyin. İnanıyorum ki, bu etkinlik huzur içerisinde başlayıp huzur içerisinde sona erecek” ifadelerini kullandı. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.