Hazır giyim ürünlerine mayıs ayından sonra yüzde 60-70 oranında zam bekleniyor

Hazır giyim sektöründeki hammadde krizine dikkat çekmek için sektör örgütleri bir araya geldi.

Fiyatların mayıs ayından sonra yüzde 60-70 oranında zamlanacağını kaydeden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “100 TL’ye aldığınız ürünü Mayıs’tan sonra 170 TL’ye alacaksınız” ifadelerini kullandı.

‘Hammadde sıkıntısı enflasyon üzerinde etkili olacak’

Bloomberg HT‘de yer alan habere göre, beş birlik ve 13 dernek iplik tedarikinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, hazır giyim sektöründe yaşanan hammadde sıkıntılarının enflasyon üzerinde de etkili olacağı kaydedildi.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe toplantıda, “100 TL’ye aldığınız ürünü Mayıs’tan sonra 170 TL’ye alacaksınız. Fiyatlar yüzde 60-70 oranında zamlanacak ve enflasyona olumsuz anlamda en büyük katkıyı sağlayacak sektör hazır giyim olacak” dedi.

İHKİB Başkanı, enflasyonla mücadele için hammadde tarafında acil adım atılması gerektiğine dikkat çekti.

‘Bu tablo sürdürülebilir bir tablo değil’

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği‘nin Başkanı Sinan Öncel de, enflasyonda oluşan beklentilerle ilgili şunları söyledi:

Dünya ve ülkemiz büyük bir enflasyon baskısı altında. Ülkemizde maliyet artışlarının yanı sıra bir de ‘beklenti enflasyonu’ oluştu. Örneğin üretici peşin ödeme yapmadığınızda sipariş almak istemiyor. Ödeme dolar veya euro ile olsa bile fiyatlarda Döviz bazında da artış olduğu için hammaddenin bedelini üretim öncesinde peşin vermek durumunda kalıyoruz. Piyasa kredisini ortadan kaldıran bu tablo sürdürülebilir bir tablo değil. Bu nedenle piyasadaki ‘fiyat artışı devam edecek’ algısını en aza indirecek adımların hızla atılması gerekiyor.”