Manşetİklim KriziUlaşım

Havacılık sektörü, belirlenen 50 iklim hedefinden sadece birini tutturdu

0

Birleşik Krallık’da iklim değişikliği alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Possible,  havacılık sektöründe 2000 yılından itibaren belirlenen 50 iklim hedefinden sadece birinin tutturulduğunu açıkladı.

Verilere göre toplumun yüzde 15’i tüm uçuşların yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Raporda “Sık Uçan Yolcu Vergisi” uygulamasının havacılığın ürettiği karbon emisyonuna adil bir çözüm olacağı vurgulanıyor.

‘Kendi koydukları hedefler sessizce terk edildi’

Guardian’ın aktardığına göre, hazırlanan raporda 2000 yılından bu yana uluslararası havacılık endüstrisinin kendisine koyduğu iklim hedefleri gözden geçirildi. Raporda havacılığın söz konusu 50 iklim hedefini ya tutturamadığı ya terk ettiği ya da unuttuğu belirlendi. Rapora göre sadece bir havayolu, belirlediği hedefler arasından sadece birini hayata geçirebildi.

Raporu hazırlayan uzmanlar bunun nedenlerini; hedeflerin bazılarının belirsiz tanımlar içermesi, bazılarının değişmesi, bazılarının tutarsız raporlanmaları ve bazılarının sessizce terk edilmesi olarak açıklıyor.

Örneğin, Virgin Atlantik firması 2007’de, 2020 yılına kadar ton-kilometre gelir başına CO2’de (CO/ RTK) yüzde 30’luk bir azalma hedefi belirlemiş ve  bunu “büyük bir hedef” olarak tanımlayarak buna bağlı kaldıklarını açıklamıştı.  2014 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, havayolu CO2/RTK’de taban çizgiye göre yalnızca yüzde 8’lik bir azalma kaydettiklerini bildirdi.

Firmanın 2020 yıllık raporu yayınlandığında ise artık 2020 hedefininden bahsedilmiyordu. Ertesi yıl, şirketten yapılan bir basın açıklaması, 2026 yılına kadar CO2/RTK’de %15 brüt azalma hedefini açıkladı.

Possible, bulguların, Birleşik Krallık hükümetinin havayollarını kendi kendini düzenleme yoluyla emisyonlarını azaltmak için bırakma planını baltaladığını açıkladı.

Örgütün inovasyon direktörü Leo Murray şunları söyledi: “Bu çalışma,  hükümetin bu sektördeki sıfır karbon stratejisinin ne kadar mantıksız ve saf olduğunu gösteriyor. Daha önceki iklim hedeflerinden hiçbirine ulaşmamışken, bu endüstrinin emisyon azaltımı konusunda gereğinden fazla çaba göstermesini nasıl inandırıcı bir şekilde bekleyebiliriz?

‘Sık uçan yolcu vergisi’

Uçaklardan kaynaklanan emisyonların büyük kısmını oluşturan küçük bir grup insanın sık sık uçmasını caydıracak bir sık ​​uçuş vergisi yoluyla indirim talep etmemiz gerektiği açık.”

2019 yılında insan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüzde 2.1’ini hava yolculuğu oluşturdu. Uçuşların yüzde 70’i ise toplumun sadece yüzde 15’lik bir kesimi tarafından yapıldı. Raporda, hava yolculuğunun sorumlu olduğu 2.1 yüzdelik karbon emisyonu üretiminin 915 tona eş değer olduğu vurgulandı.

Buna göre sık uçak kullanan yolculara uygulanacak verginin adil bir dağılımla kişileri daha az uçak kullanamaya iteceği umuluyor. Örgüt tarafından yapılan açıklamada “Sık uçan yolcu vergisi, havacılık talebini ve emisyonlarını azaltmak için en adil ve kolay uygulanabilir yöntemlerden biri olacaktır” denildi.

Elde edilen verilerin diğer ülkelerdeki havayolu sektöründe de benzer olduğu belirtiliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.