EkolojiManşet

Hava ve çevre kirliliği, akıl sağlığına da zarar

0

Yeni bir araştırma depresyon ve bipolar kişilik bozukluğu gibi akıl hastalıklarının da kirlilikle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Çevre ve hava kirliliğinin, akıl hastalıklarına yakalanma riskinin artırdığını gösteren yeni bir araştırma yayımlandı. ABD ve Danimarka’da yapılan ve  PLOS Biology’de yayınlanan araştırma, ABD’de 150 milyon, Danimarka’da ise 1.4 milyon bireyin verileri kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırma, kirliliğe maruz kalma ile bipolar bozukluk ve depresyon teşhisleri arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Ülke genelinde 11 yılın sağlık sigortası verilerini inceleyen araştırmacılar, bipolar, depresyon, kişilik bozukluğu, şizofreni, Parkinson, epilepsi rahatsızlıklarını hava, su ve toprak kalitesiyle karşılaştırdı.Araştırma sonuçları özellikle New York ve Los Angeles gibi en kötü hava kalitesine sahip kentlerde bipolar bozukluk teşhisi 27 kat, depresyon teşhisi ise altı kat daha fazla. Çalışma Danimarka’da da benzer sonuçlar verdi.

Araştırma sonuçlarının yer aldığı raporda “Sonuçlar hava kirliliğinin psikiyatrik bozuklukların artma riski ile ciddi ölçüde bağlantılı olduğunu gösteriyor. Hipotezimiz kirletici maddelerin nöroinflamatuar yollar üzerinden insan beynini etkilediğidir” ifadeleri yer aldı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.