Hava kirliliğinde Türkiye 46’ncı sıraya geriledi

IQAir tarafından sunulan hava kirliliği istatistiklerine göre 2020'de Türkiye'nin hava kalitesi en düşük illeri sırasıyla Çorum, Erzurum ve Düzce oldu.

İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir, 2020 Dünya Hava Kirliliği istatistiklerini yayınladı. 106 ülkenin incelendiği raporda Türkiye 46’ıncı sırada yer aldı. Bir önceki sene 43’üncü sırada yer alıyordu.

Metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanan verilerde Türkiye’de metreküp başına düşen ortalama PM2,5 yoğunluğu 18,7 olarak verildi.

Hava kirliliğinin en yoğun olduğu kent ise metreküp başına 36 PM2,5 değeriyle Çorum oldu. Çorum’u Erzurum ve Düzce illeri takip etti.

En fazla kirlilik Bangladeş’te

Dünyada metreküp başına PM2,5 yoğunluğunun en fazla olduğu ülke 77.1 değeriyle Bangladeş olarak belirtildi. İkinci ülke Pakistan olurken hemen arkasından Hindistan yer aldı.

Hava kirliliğinin en az olduğu bölgeler ise sırasıyla Porto Riko, Yeni Kaledonya ve ABD Virjin Adaları oldu.

Havada koronavirüs etkisi

IQAir tarafından yapılan açıklamada “Covid-19’un yayılmasını azaltmak için dünya çapında alınan dramatik önlemlerle tanımlanan bir yılda IQAir, sessiz bir katil olan hava kirliliği konusunda farkındalığı artırmak için 2020 Dünya Hava Kalitesi Raporu’nu yayınladı” denildi.

Raporda koronavirüs salgını sırasında sanayi ve ulaşım kaynaklı emisyonların azalması nedeniyle ölçüm yapılan ülkelerin yüzde 84’ünde ve kentlerin yüzde 65’inde hava kalitesinin 2019’a göre arttığı belirtildi.

Artış ve azalış gösterenler

Raporda geçtiğimiz yıla göre hava kalitesinde düşüş ve yükseliş yaşayan ülkelere de yer verildi. Buna göre PM 2,5 değerlerinde Singapur yüzde 25, Pekin yüzde 23, Bangkok yüzde 20 iyileşme gösterdi.

Değerler, São Paulo’da yüzde 5, Los Angeles’ta yüzde 1, Melbourne şehrinde ise gene yüzde 1 artış gösterdi. Raporda bu artışın en büyük sebebi olarak orman yangınları gösterildi.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR