ManşetSağlık

Hava kirliliği sperm kalitesini düşürüyor, apandisit vakalarını artıyor

0

Yeni bir araştırma, hava kirliliğinin erkeklerdeki sperm kalitesinin düşüklüğü ile bağlantılı olduğunu ve üreme oranındaki düşüşten sorumlu olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma Hong Kong Çin Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı tarafından yürütüldü. Yaklaşık 6 bin 500 erkeğin sperminin incelendiği araştırmada yüksek düzeydeki hava kirliliği ile “anormal sperm şekli” arasında güçlü bir ilişki gözlemlendi. Occupational & Environmental Medicine dergisinde yayınlanan raporda, etkinin “klinik açıdan nispeten küçük olmasına” rağmen, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerdeki hava kirliliği derecesi göz önüne alındığında, önemli miktarda çiftin kısırlığına yol açabileceği belirtildi.

 

Kirli hava sperm kalitesini bozuyor, apandisit vakalarını artıyor

Türk Toraks Derneği Çevre Ve Sağlık Çalışma Grubu Eşbaşkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır

Araştırmacılar, “Üreme yaşındaki erkeklerde PM 2.5 hava kirliliğine maruz kalma ve düşük sperm yüzdesi arasında güçlü bir ilişki bulduk” ifadelerini kullandı.

Araştırmayla ilgili Yeşil Gazete’nin sorularını yanıtlayan Türk Toraks Derneği Çevre Ve Sağlık Çalışma Grubu Eşbaşkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, şimdiye kadar yapılan araştırmalarda hava kirliliğinin kısırlığa yol açtığına dair kesin bilgiler olmamasına rağmen sperm kalitesini bozduğu yönünde çalışmaların bulunduğunu söyledi.

Çalışır, apandisit vakalarının artışının da hava kirliliği ile bağlantısı olduğunu sözlerine ekledi.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.