EkolojiManşetSağlık

Hava kirliliği dünya genelinde insanların yaşam ömrünü 2,2 yıl kısaltıyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yeni yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği dünya genelindeki milyarlarca insanın hayatını altı yıla kadar kısaltıyor.

Rapor, hava kirliliğinin insan sağlığı için sigara içmekten, araba kazalarından veya HIV/AIDS’ten çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Araştırma kapsamında hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin hangi ülkede hayat süresinden ne kadar kısalttığına bakılabiliyor.

Başlıca sebebi kömür kullanımı

Araştırmacılar, kömür kullanımın hava kirliğinin başlıca sebebi olduğunu belirtirken, ortalama bir vatandaşın altı yıl erken öldüğü Hindistan‘ın bu durumdan en kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Son yedi yılda hava kirliliğini azaltan Çin‘de ise kirli hava hala halkının ömrünü 2,6 yıl azaltıyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’de durum ne?

Hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin Türkiye’deki insanların yaşam süresi üzerindeki etkisine de bakılabiliyor. Buna göre kirlilik Türkiye’de ortalama olarak insanların 0.6 yıl daha az yaşamasına neden oluyor.

İstanbul‘da bu sayı 0.8 yıla, Ankara‘da 0.9 yıla, Bursa‘da ise 1.4 yıla çıkıyor. Artvin ise havası en temiz şehir olarak ön plana çıkıyor.

‘En büyük dış tehdit’

Bilim insanları, iklim krizinin orman yangınlarına neden olarak hava kirliliğine katkıda bulunduğunu ve birbirini beslediğini söyledi.

Insider Voice’ın haberine göre Chicago Üniversitesi’nden Prof. Michael Greenstone, “Hava kirliliği, gezegendeki insan sağlığına yönelik en büyük dış tehdittir” ifadelerini kullandı.

Ortalama 2,2 yıl kayba neden oluyor

Ortalama bir dünya vatandaşının bugünkü hava kirliliği seviyelerinde ömründen 2,2 yıl kaybettiğini söyleyen Greenstone, “En çarpıcı şey, hükümet ve toplumsal normların bir kombinasyonunun, insanların gerçekten çarpıcı biçimde daha kısa ve hasta hayatlar yaşamasına izin vermeyi seçtiği büyük ülkelerin olmasıdır” dedi.

2013 yılında “kirliliğe karşı savaş” başlatan Çin, hava kirliliği seviyelerini yüzde 29 oranında azalttı. Bilim insanları, kesintilerin devam ettiği varsayıldığında, insan ömrüne ortalama 1,5 yıl ekleneceğini söylüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.