Hava kirliliği dünya genelinde insanların yaşam ömrünü 2,2 yıl kısaltıyor

Yapılan bir araştırmaya göre hava kirliliği dünya genelinde insanların 2,2 yıl daha erken ölmesine neden oluyor. Kirliliğin en yoğun olduğu Hindistan'da bu sayı 6 yıla çıkıyor.

Yeni yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği dünya genelindeki milyarlarca insanın hayatını altı yıla kadar kısaltıyor.

Rapor, hava kirliliğinin insan sağlığı için sigara içmekten, araba kazalarından veya HIV/AIDS’ten çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Araştırma kapsamında hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin hangi ülkede hayat süresinden ne kadar kısalttığına bakılabiliyor.

Başlıca sebebi kömür kullanımı

Araştırmacılar, kömür kullanımın hava kirliğinin başlıca sebebi olduğunu belirtirken, ortalama bir vatandaşın altı yıl erken öldüğü Hindistan‘ın bu durumdan en kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Son yedi yılda hava kirliliğini azaltan Çin‘de ise kirli hava hala halkının ömrünü 2,6 yıl azaltıyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’de durum ne?

Hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin Türkiye’deki insanların yaşam süresi üzerindeki etkisine de bakılabiliyor. Buna göre kirlilik Türkiye’de ortalama olarak insanların 0.6 yıl daha az yaşamasına neden oluyor.

İstanbul‘da bu sayı 0.8 yıla, Ankara‘da 0.9 yıla, Bursa‘da ise 1.4 yıla çıkıyor. Artvin ise havası en temiz şehir olarak ön plana çıkıyor.

‘En büyük dış tehdit’

Bilim insanları, iklim krizinin orman yangınlarına neden olarak hava kirliliğine katkıda bulunduğunu ve birbirini beslediğini söyledi.

Insider Voice’ın haberine göre Chicago Üniversitesi’nden Prof. Michael Greenstone, “Hava kirliliği, gezegendeki insan sağlığına yönelik en büyük dış tehdittir” ifadelerini kullandı.

Ortalama 2,2 yıl kayba neden oluyor

Ortalama bir dünya vatandaşının bugünkü hava kirliliği seviyelerinde ömründen 2,2 yıl kaybettiğini söyleyen Greenstone, “En çarpıcı şey, hükümet ve toplumsal normların bir kombinasyonunun, insanların gerçekten çarpıcı biçimde daha kısa ve hasta hayatlar yaşamasına izin vermeyi seçtiği büyük ülkelerin olmasıdır” dedi.

2013 yılında “kirliliğe karşı savaş” başlatan Çin, hava kirliliği seviyelerini yüzde 29 oranında azalttı. Bilim insanları, kesintilerin devam ettiği varsayıldığında, insan ömrüne ortalama 1,5 yıl ekleneceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR