Hava kirliliği dünya genelinde insanların yaşam ömrünü 2,2 yıl kısaltıyor

Yapılan bir araştırmaya göre hava kirliliği dünya genelinde insanların 2,2 yıl daha erken ölmesine neden oluyor. Kirliliğin en yoğun olduğu Hindistan'da bu sayı 6 yıla çıkıyor.

Yeni yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği dünya genelindeki milyarlarca insanın hayatını altı yıla kadar kısaltıyor.

Rapor, hava kirliliğinin insan sağlığı için sigara içmekten, araba kazalarından veya HIV/AIDS’ten çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Araştırma kapsamında hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin hangi ülkede hayat süresinden ne kadar kısalttığına bakılabiliyor.

Başlıca sebebi kömür kullanımı

Araştırmacılar, kömür kullanımın hava kirliğinin başlıca sebebi olduğunu belirtirken, ortalama bir vatandaşın altı yıl erken öldüğü Hindistan‘ın bu durumdan en kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Son yedi yılda hava kirliliğini azaltan Çin‘de ise kirli hava hala halkının ömrünü 2,6 yıl azaltıyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’de durum ne?

Hazırlanan veritabanı üzerinden hava kirliliğinin Türkiye’deki insanların yaşam süresi üzerindeki etkisine de bakılabiliyor. Buna göre kirlilik Türkiye’de ortalama olarak insanların 0.6 yıl daha az yaşamasına neden oluyor.

İstanbul‘da bu sayı 0.8 yıla, Ankara‘da 0.9 yıla, Bursa‘da ise 1.4 yıla çıkıyor. Artvin ise havası en temiz şehir olarak ön plana çıkıyor.

‘En büyük dış tehdit’

Bilim insanları, iklim krizinin orman yangınlarına neden olarak hava kirliliğine katkıda bulunduğunu ve birbirini beslediğini söyledi.

Insider Voice’ın haberine göre Chicago Üniversitesi’nden Prof. Michael Greenstone, “Hava kirliliği, gezegendeki insan sağlığına yönelik en büyük dış tehdittir” ifadelerini kullandı.

Ortalama 2,2 yıl kayba neden oluyor

Ortalama bir dünya vatandaşının bugünkü hava kirliliği seviyelerinde ömründen 2,2 yıl kaybettiğini söyleyen Greenstone, “En çarpıcı şey, hükümet ve toplumsal normların bir kombinasyonunun, insanların gerçekten çarpıcı biçimde daha kısa ve hasta hayatlar yaşamasına izin vermeyi seçtiği büyük ülkelerin olmasıdır” dedi.

2013 yılında “kirliliğe karşı savaş” başlatan Çin, hava kirliliği seviyelerini yüzde 29 oranında azalttı. Bilim insanları, kesintilerin devam ettiği varsayıldığında, insan ömrüne ortalama 1,5 yıl ekleneceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR