EkolojiManşet

Hava kirliliği Avrupa’da her yıl 307 bin erken ölüme yol açıyor

0

Avrupa Çevre Ajansı, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin Avrupa genelindeki etkisine dair araştırmanın sonuçlarını yayımladı.  Araştırmaya göre hava kirliliği Avrupa genelinde yılda 307 bin erken ölümden sorumlu.

Avrupa Ekonomik Bölgesi raporuna göre, Avrupa Birliği üyeleri, Dünya Sağlık Örgütü‘nün en son hava kalitesi yönergelerine bağlı kalsaydı, 2019’da kaydedilen ölüm sayısı yarıya indirilebilirdi.

Nüfusa kıyasla en fazla ölüm Polonya’da

2019’da hava kirliliği, Almanya‘da 53 bin 800, İtalya‘da 49 bin 900, Fransa‘da 29 bin 800 ve İspanya‘da 23 bin 300 erken ölüme neden oldu. Polonya‘da ise nüfus başına en yüksek rakam olan 39 bin 300 ölüm görüldü.

Hava kirliliği, kalp rahatsızlıkları, felç, kanser ve akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir. Çocuklarda ise hava kirliliği, akciğer gelişimine zarar verebilir, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve astımı ağırlaştırabilir.

Yüde 55 azaltılması isteniyor

BM sağlık kuruluşuna göre, hava kirliliği dünya çapında yılda yedi milyon erken ölüme neden oluyor.

Avrupa Birliği’nin hava kirliliği veri merkezi, bir sonraki yıl için ölümlerdeki yüzde 10 düşüşün kıta genelinde hava kalitesinde kademeli bir iyileşmeye bağlı olduğunu söyledi.

AB, 2030 yılında 2005 yılına kıyasla ince hava kirliliğinden kaynaklanan erken ölümleri en az yüzde 55 oranında azaltmak istiyor. Hava kirliliği mevcut oranda düşmeye devam ederse, hedefe 2032 yılına kadar ulaşması bekleniyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.