Hava kirliliği astıma davetiye çıkarıyor: 2017’de 540 milyon kişi etkilenecek

Dünya çapında kronik solunum hastalıklarının başlıca nedeni olan astım, günümüzde 360 milyon kişiyi etkiliyor. Görülme sıklığı her geçen gün artan astımın en önemli nedenleri arasında hava kirliliği geliyor. Astımın her 10 yılda bir görülme sıklığının yüzde 50 oranında arttığını söyleyen Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. William Checkley, “Rakamlar 2017 yılında dünya çapında 540 milyon kişinin astımdan etkileneceğini gösteriyor” dedi.

Chemical factory with smoke stack

Özellikle sanayide ve trafiğe çıkan araç sayısında yaşanan artış hava kirliliğinin de artmasına neden oluyor. Küresel bir sorun olan hava kirliliği birçok hastalığın da temel sebepleri arasında. Astımın da hava kirliliğinden etkilenen hastalıkların başında geldiğini söyleyen Türkiye’de Anadolu Sağlık Merkezi’nin işbirliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. William Checkley, “Astımın görülme sıklığı her 10 yılda bir yüzde 50 artıyor” dedi.

Sigara dumanı

Küf, polen, evcil hayvanların salgı ve tüyleri, ev tozu akarları, hava kirliliği ve sigara gibi alerjenlere maruz kalınmasının astım sıklığını artırdığını anlatan Doç. Dr. Checkley, “Zaten astım hastası olan insanlarda bu alerjenlere maruz kalınması solunum yollarında iltihaba, solunum yollarının etrafındaki yumuşak dokuların kalınlaşmasına ve mukus salgılanmasına neden oluyor” diye konuştu. Özellikle hırıltı, sık öksürme, hızlı nefes alıp verme, göğüs sıkışması, boyun ve göğsün içeri doğru çekilmesi gibi belirtilerin astım açısından ciddiye alınması gereken belirtiler olduğunu vurgulayan Checkley, “Hayatı tehlikeye atabilecek ciddi belirtiler ise konuşma zorluğu, mavi dudak veya tırnaklardır. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

 

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR