ManşetEkoloji

Hastalık önlemede ilginç ‘çözüm’: 750 milyon genetiği değiştirilmiş sivrisinek doğaya bırakılacak

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) zika ve dang humması gibi sivrisineklerin yol açtığı hastalıkların önüne geçmek için genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya salınmasına karar verildi.

BBC’nin aktardığına göre genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisineğin 2021 ila 2022 yıllarında doğaya salınacak. Bu şekilde sivrisinekler vasıtasıyla hastalığın genetiğinin değiştirilmesi amaçlanıyor.

Yerel halk tepkili: Ekosisteme zarar verecek

Pilot olarak ilk başta Florida eyaletinde gerçekleştirilmesi düşünülen projeye yerel halk ve çevre aktivistleri tepki gösteriyor.  Projenin ekosistemlere zarar verebileceğini belirten halk, bunun dışında böcek ilacına dirençli sivrisineklerin oluşma potansiyeli olduğunu belirtiyor.

Çevre grubu Friends of the Earth de projeyi kınayan bir açıklama yayımlayarak, “Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin serbest bırakılması, Floridalıları, çevreyi ve nesli tükenmekte olan türleri bir pandeminin ortasında gereksiz yere riske atacaktır” dedi.

Proje onaylandı

İtirazlara rağmen Florida Keys Sivrisinek Kontrol Bölgesi, pilot projeye nihai onayı verdi.

Daha önce de ABD Çevre Ajansı, OX5034 olarak bilinen genetiği değiştirilmiş erkek Aedes aegypti sivrisineklerini üretmesi için Birleşik Krallık merkezli, ABD işletmeli Oxitec şirketine izin vermişti.

Sadece dişi sivrisinekler insanları ısırıyor. Çünkü dişiler yumurta üretmek için kana ihtiyaç duyuyor. Plan ise hastalık taşıyan dişi sineklerle üreyecek olan genetiği değiştirilmiş erkek sivrisineklerini serbest bırakmak. Şirket bu şekilde birçok hastalığın önüne geçileceğini iddia ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.