Harvard-Yale maçında fosil yakıt eylemi

Harvard ve Yale üniversiteleri arasında gerçekleşen maçta sahayı işgal eden eylemciler üniversitelerin fosil yakıt yatırımlarından çekilmesini istedi. 

Harvard ile Yale üniversitelerinden gelen öğrenci ve mezunlar iki üniversite arasında her yıl gerçekleşen yıllık futbol karşılaşmasını bir saat boyunca durdurdu. New Haven, Connecticut’ta bulunan futbol sahasını işgal eden öğrenciler, üniversitelerin fosil yakıtlara yatırım yapmayı sonlandırmasını talep etti.

‘Kazanan olmayacak’

Sahaya inen 200’den fazla protestocu “Hey Hey! Ho Ho! Fosil yakıtların gitmesi gerekiyor!” sloganları attı. “Kazanan olmayacak. Yale ve Harvard iklim adaletsizliğinde suç ortakları” yazılı pankartı açan eylemciler sahada oturma eylemi gerçekleştirdi.

42 eylemciye işlem yapıldı

Oyunun TV yayınını geciktiren protestocuların çoğu sahadan gönüllü bir şekilde polis memurları eşliğinde ayrıldı. Kalan az sayıdaki protestocu ise gözaltına alınacaklarını söyleyerek sahada kalmayı sürdürdü. Eylem sonunda 42 öğrenci ve mezun hakkında “düzeni bozmak” suçlaması ile işlem yapıldı.

İki okuldan fosil yakıta milyar dolarlık bağış

Guardian’ın haberine göre her iki okulun da iklim krizine katkıda bulunan petrol ve gaz ve kömür şirketlerine yatırım yapmayı bırakması için 2012 yılından itibaren kampanyalar başlatıldı. Her iki üniversite de ortak olarak kalırlarsa kurumsal iklim eylemini teşvik etmek için daha iyi bir konumda olacağını savunarak reddetti.

Her iki okula da, fosil yakıtlar da dahil olmak üzere yatırımlarda kullanılan büyük bağışlar yapılıyor. Her yıl Harvard Üniversitesi 39 milyar dolar, Yale ise yaklaşık 29 milyar dolar değerinde yatırım yapıyor. Aktivistler, eğer üniversiteler yatırımlardan çıkarsa, yüzlerce kurumun onları takip edeceğine inanıyor.

Eylemin sonlanmasıyla devam eden maçta Yale, Harvard’a karşı 43’e 50 ile maçı kazanarak Sarmaşık Birliği (Ivy League) liginde yükseldi. Cumartesi gerçekleşen maç, iki okul arasında gerçekleşen 136. Amerikan futbolu müsabakasıydı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

Greenpeace verilere ulaştı: Afşin-Elbistan A Termik Santrali kirlilik yayıyor

Greenpeace Türkiye, Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Sürekli Emisyon...

EN ÇOK OKUNANLAR