ManşetTürkiye

Harç bitti, yapı paydos: Millet İttifakı bileşenleri evine dönüyor

0

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerine ittifak halinde giren İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, seçimlerin sona erip sonuçların kesinleşmesinin ardından “çatı parti” CHP ile yollarını ayırmaya başladı.

Anayasa metninden, ortak politikalar metnine pek çok uzlaşmayla hazırlayan ancak aday gösterme konusunda inişli çıkışlı bir süreç yaşayan Millet İttifakı’nın liderleri son kez seçim akşamı bir araya geldikten sonra üst kurullarını topladı.

İYİ Parti: Seçim ittifakı sona erdi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem Millet İttifakı’nın bir seçim ittifakı olduğunu ve seçimle birlikte bu ittifakın sonlandığını söyledi.

Erdem, toplanan Başkanlık Divanı’nda, Genel Başkan Meral Akşener’in tüm üyeleri dikkatlice dinlediğini belirterek, “Türkiye zor bir sürece giriyor. Bu zor süreçte İYİ Parti kendi kadrolarıyla, belirlediği politikaları uygulayacak ve millete hizmete devam edecek” dedi.

Millet İttifakı’nın bundan sonraki sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdem, Millet İttifakı’nın bir seçim ittifakı olduğunu belirtti:

“Seçim ittifakı, seçim sonunda bitti. Bu ittifak cumhurbaşkanı adayı Sayın Kılıçdaroğlu’nu seçtirmek için bir ittifaktı, bir güç birliğiydi. Siyasi partiler doğal olarak birbirlerinin rakibidir ve yollarına böyle devam ederler. Millete kendi kadro ve programlarıyla hizmet etmek üzere siyaset yaparlar. Bugünden itibaren bir seçim ittifakının olması zaten beklenemez. Bu ittifakın devam etmesi siyaseten de doğru bir yaklaşım değil.”

Sözcü TV yayınına katılan Partinin Genel Sekreteri Uğur Poyraz da  “Millet İttifakı bir seçim ittifakıdır. 28 Mayıs itibari ile seçim ittifakı bitmiştir” diye konuştu:  “Tüm ittifaklar seçim ittifakıdır, seçim bittiği zaman tüm ittifaklar ortadan kalkar. Yani 14 Mayıs genel seçimleri bitti, ittifak tamamlandı. Cumhurbaşkanı müşterek adayımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs’a kalan ikinci turu için ittifak içindeki partiler mücadelelerini vermiştir, 28 Mayıs itibarıyla da bu ittifak bitmiştir.”

Karamollaoğlu: Millet İttifakı’nın sürekli olması gibi bir konu olmaz

Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Bizim esas derdimiz hükümet olmak değil, sistemi değiştirmek” dedi.

Karamollaoğlu Millet İttifakı’nın geleceğiyle ilgili ise şunları söyledi:

“Millet İttifakı’nın sürekli olması gibi bir konu olmaz. Millet İttifakı bu sefer uzun sürdü. Şundan dolayı uzun sürdü: Bizim esas derdimiz hükümet olmak değil, esas derdimiz sistemi değiştirmek. Tek kişinin yönetimiyle bu olmuyor sıkıntı doğuyor.

Hakikaten bu sistem işlemiyor, diktatörlüğe evriliyor. Onun için derdimiz oydu. Ama o değişikliği yapana kadar Türkiye’nin problemleriyle ilgilenmeden olmaz. Onun için de bir bakıma geçici bir hükümetin kurulması gerekirdi. Orada da cumhurbaşkanlığı yardımcılığı vs gündeme geldi. Şimdi şartlar bundan sonra nasıl değişir, nereye evrilir bilmiyoruz. Onu da inşallah önümüzdeki aylarda görüşerek bir noktaya geliriz.”

DEVA: Parlamenter sistemi gerçekleştirecek durumda değiliz

DEVA Partisi’nde de şu yorumların yapıldığı belirtiliyor: “Bu seçimleri hep birlikte kaybettik. Sorumluluktan kaçmıyoruz. En azından parlamentoda bazı konularda ortak hareket arzusunu liderler de seçim sonrası paylaştı. Ancak bu, bütün konularda bir ve beraber hareket edeceğimiz anlamına gelmez. Bizimkisi bir seçim işbirliğiydi. Bu işbirliğinin en büyük motivasyonu da parlamenter sistemdi. Şu an bunu gerçekleştirecek bir sayısal üstünlüğümüz yok. Bundan sonraki süreçte kongrelerimiz var, hepimiz iç değerlendirmelerimizi yapacağız.”

Ortak Meclis grubu arayışı

Partilerin de bu nedenle tek bir çatı altında ortak bir Meclis grubu kurabileceği ileri sürülüyor. Demokrat Parti kaynakları söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını söylerken DEVA Partisi’nin de kendi logosuyla ayrı bir grup kurmak istediği belirtiliyor. Saadet ve Gelecek partilerinin ise Saadet Partisi çatısı altında bir grupta toplanabileceği konuşuluyor.

Yemin töreni öncesi CHP grubundan ayrılmaya başlayan partilerin Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşacağı 9 Haziran’a kadar bir karar alması gerekiyor. Ortak grupla ilgili partilerin kendi içinde değerlendirme sürecinin devam ettiği, gelecek haftadan sonra partiler arası bir istişarenin ardından karar verileceği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu liderleri aradı: ‘Misafirlerimiz partilerine dönebilir, teşekkür ederiz’

T24‘den Murat Sabuncu‘nun aktardığına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis’in açılışına az bir süre kala DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti liderlerini arayarak, “Listelerimizden Meclis’e giren misafirlerimiz partilerine dönebilirler, teşekkür ederiz” dedi.

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Millet İttifakı içinde yer alan DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, CHP listelerinden aday olmuş; İYİ Parti kendi listesini çıkarmıştı. İYİ Parti ile CHP, 16 ilde ‘fermuar liste’ yöntemi uygulamış; İYİ Parti’den 17 isim CHP listelerinden aday olmuştu. Bu isimlerden sadece Ahmet Ersagun Yücel, CHP listesinden Meclis’e giren İYİ Partili oldu.

Gelecek Partisi’nden 19, DEVA Partisi’nden 24, Saadet Partisi’nden 24, Demokrat Parti’den 8 aday CHP listelerinden seçime girdi. DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10, Saadet Partisi 10 ve Demokrat Parti 3 milletvekilliği kazandı.

Toplamı 39’u bulan ‘misafirler’ çıktığında CHP’nin milletvekili sayısı 130’a inecek.

CHP’de değişim talepleri

Öte yandan 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde hedeflenen başarıya ulaşamayan CHP’de “değişim” beklentisi tabanda da dile getirilmeye başlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin mevcut A takımıyla son kez Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katıldı. MYK’da yaşanacak değişim öncesi yapılan toplantıda seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin yanı sıra yol haritasına dair de görüş alışverişi yapılacak. MYK üyeleri, ‘yeni dönem yönetimi planlanırken genel başkanın elini rahatlatmak için’ istifa edecek.

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sını cumartesi günü yapılacak Parti Meclisi toplantısının ardından açıklaması bekleniyor.

Halk TV’den Fikret Bila’nın istifa edip etmeyeceğini sorduğu CHP Genel Başkanı, “CHP çok köklü bir parti. CHP’de her düşünce rahatlıkla dillendirilir, tartışılır ve bu süreç sonunda partinin yetkili kuralları karar verir. Şimdi bu süreci yaşıyoruz. MYK’da, Parti Meclisi’nde incelemeler, değerlendirmeler, tartışmalar yapılacak ve hep birlikte karar vereceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.