Kültür-SanatManşet

Hafızanın peşindeki yönetmen Alain Resnais öldü

0

Fransız Yeni Dalga sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alain Resnais, 91 yaşında hayata veda etti.

‘Hiroshima Mon Amour’ ve “Geçen Sene Marienbad’da” gibi unutulmaz filmlere imza atan Resnais, sinema kariyerine kısa film ve belgesellerle başlamıştı.

resnais

Nazi konsantrasyon kamplarıyla ilgili “Sis ve Gece” filmiyle tanınmaya başlayan Resnais, tanındıktan sonra 2012’de vefat eden İngiliz yönetmen Chris Marker’la işbirliği yapmıştı.

Filmlerinde hafıza kavramına bolca yer veren yönetmenin bu konuda en önemli filmlerinden biri “Hiroshima Mon Amour”, Resnais’ye uluslararası bir başarı getirdi. Ardından gelen 1961 yapımı “Marienbad’da Geçen Sene” filmi de benzer bir ilgiyle karşılandı.

Sinemadaki kurgusal anlatımı yeniden şekillendiren yönetmen 1968 yılına kadar, Vietnam ve Cezayir gibi önemli politik meseleleri filmlerine konu etti.

70’lerin başında bilim kurgu denemeleri yapan Resnais’in “Je T’aime, Je T’aime” isimli filmi bu dönemde yapılmıştı. Drama, uyarlama ve komedi türlerinde filmler çeken Resnais, daha sonra tiyatro öğelerini de filmlerine katmaya başladı.

Resnais yönetmenlik kariyeri boyunca Cesar, Venedik ve Berlin festivallerinde ödüller kazandı; 2009’da Cannes Festivali’nden “Yaşam Boyu Başarı” ödülü aldı.

Alain Resnais, Alan Ayckbourn’un bir kitabından uyarlanan “Aimer, Boire,Chanter” isimli filmi bu sene içinde bitirmişti. 

(euronews/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.