İklim KriziManşet

Guterres’den bir uyarı daha: Dünya yaklaşan iklim felaketine uyanmalı

0
BM Genel Sekreteri António Guterres

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın bir iklim felaketine doğru hızla gittiğini, ancak fosil yakıt endüstrisinin iklim krizinin merkezinde bulunduğu buna “uyanmayı” reddettiğini söyledi.

İklim alanında çalışan önde gelen sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşmesinin ardından New York‘taki BM binasında gazetecilerle bir araya gelen Guterres,  “Mevcut politikalar, yüzyılın sonuna kadar dünyayı 2,8 derecelik bir sıcaklık artışına götürüyor. Bu bir felaket, ama toplu tepki acınası olmaya devam ediyor” dedi.

2015 Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkeler, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama taahhüdünde bulunmuştu. İklim bilimciler bunu başarmak için sera gazı emisyonlarının 2025’ten önce zirveye ulaşması ve 2030’a kadar en az yüzde 43 düşmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Sorun sadece emisyonlar değil, fosil yakıtların kendisi’

“Gerçeklerle yüzleşelim” ifadesini kullanan BM Genel Sekreteri, “Sorun sadece fosil yakıt emisyonları değil, fosil yakıtlardır. Nokta” diye konuştu: “Çözüm açık: Dünya, fosil yakıtları adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde aşamalı olarak sonlandırmalı, petrol, kömür ve gazı ait oldukları yerde bırakmak için harekete geçmeli  ve adil bir geçişle yenilenebilir yatırımları büyük ölçüde artırmalı.”

Petrol ve gaz şirketlerine saldırmadığını belirten Guterres, bunun yerine onları mevcut teknolojilerini, kapasitelerini ve kaynaklarını yenilenebilir enerjiye geçişte lider olmak için kullanmaya çağırdığını kaydetti:

“Şu anda büyük karlar elde eden fosil yakıt şirketlerini karlarını kullanmaya ve yenilenebilir enerji ve yeşil ekonomiye yatırım yapmaya teşvik ediyorum. Bu, geçiş döneminde hayatta kalabilecekleri ve dünya ekonomisinde çok önemli ve ilgili aktörler olarak kalabilecekleri anlamına gelir.”

Fosil yakıt endüstrisinin geçen yılki karı 4 trilyon dolar

Petrol ve gaz endüstrisinin 2022’de 4 trilyon dolarlık rekor net gelire sahip olduğunu da hatırlatan Genel Sekreter, sondaj ve arama için harcanan her bir doların sadece 4 sentinin temiz enerji ve karbon yakalamaya gittiğini vurguladı.

Fosil yakıtlardan uzaklaşmanın bir gecede olmayacağını, ancak hükümetlerin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı‘nı oluşturan 38 ülkede yeni kömür girişimleri yapmamak ve 2030’a kadar -ve diğer her yerde 2040’a kadar- aşamalı olarak tamamen ortadan kaldırmak da dahil olmak üzere önlemler alması durumunda bunun mümkün olduğunu anlatan Guterres,  yeni petrol ve gazın ruhsatlandırılmasına veya finanse edilmesine son verilmesi, mevcut rezervlerin genişletilmesinin durdurulması ve sübvansiyonların fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırılması çağrısında bulundu.

Dubai’de gerçekleşecek bir sonraki BM İklim Zirvesi‘nde (COP28) liderlerin bir araya gelmesine sadece beş ay kaldı. Guterres,  özellikle dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan ve en büyük yayıcılar olan G20 ülkelerinin güçlü taahhütler vermesini istiyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.