İklim KriziManşet

Güneydoğu Asya sel ve toprak kaymalarına teslim: 77 kişi, 300 bin hayvan öldü

0

İklim değişikliği Güneydoğu Asya ülkelerini felç etti. Vietnam ve Çin şiddetli rüzgarların yol açtığı sel ve toprak kaymaları ile mücadele ediyor. Vietnam’ın kuzeyini vuran tropikal fırtına Khanun’un yol açtığı yıkımın bilançosu artıyor.

Geçtiğimiz hafta son 10 yılın en güçlü fırtınasının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında ölü sayısı 72’ye yükseldi, 30 kişinin de kayıp olduğun bildirildi. Binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yetkililer fırtına nedeniyle kapanan yolları temizlemeye çalışırken arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Khanun tropikal fırtınası Hong Kong’un güneyine ulaştığında etkisini kaybetmiş olsa da şiddetli yağışlar nedeniyle birçok bölge sel altında kaldı.

Yetkileri dün yaptıkları açıklamada Hoa Binh eyaletinde olağanüstü hal ilan etti. Afet Yönetim Müdürlüğü, Vietnam’ın kuzeyinde ve merkezinde yer alan birkaç eyalette 50 bini aşkın evin sular altında kaldığını duyurdu. Sel felaketinde 300 bin çiftlik hayvanı da hayatını kaybetti.

Vietnam her yıl tropikal fırtınalar ile mücadele ediyor. Son felaketten önce geçtiğimiz ay Vietnam’ın merkezinde etkili olan Doksuri tayfunu nedeniyle ölen 11 kişi dahil 1 yıl içinde 170 kişinin olumsuz hava koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Çin’in orta kesiminde etkili olan şiddetli yağışlar ise 5 kişinin ölümüne yol açtı. Hubey eyaletindeki sel nedeniyle 27 bin kişi tahliye edildi. 8 bin 500 ev yıkıldı, 253 bin hektarı aşkın tarım arazisi sular altında kaldı. Sel nedeniyle yaşanan maddi kaybın en az 608 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

 

(AFP, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.