İklim KriziManşet

Güney Yarımküre’de de bahar ‘sıcak geçiyor’: Yeni Zelanda’da eylül rekorları

0

Kuzey yarımküre‘de insanlık tarihinin en sıcak ve bunaltıcı geçen yaz mevsiminin ardından bahar aylarını yaşayan Güney Yarımküre‘den de “sıcak rekoru” haberleri gelmeye başladı.

Yeni Zelanda‘nın serin olan bahar başlangıcı, genellikle yaz aylarında görülen rekor yüksek sıcaklıklara ulaştı. Ülkede şimdiye dek görülen en sıcak eylül ayı yaşandı; istisnasız her bölge ortalamanın üzerinde sıcaklıklara maruz kaldı.Kuzey Adası’nın doğu kıyısındaki Wairoa ise 21 Eylül’de 29,6°C’ye ulaştı; bu, ada için eylül ayında kaydedilen en yüksek  ve kayıtların başlamasından bu yana Yeni Zelanda’da üçüncü en yüksek sıcaklık.

Güney Adası‘nda ise bazı bölgelerde yeni yüksek sıcaklık rekorları kırıldı. Stewart Adası’ndaki Oban da dahil olmak üzere, şubat ayındaki normal günlük maksimum sıcaklıktan 6 derece daha yüksek olan 23,5°C’y ölçüldü. bu da Yeni Zelanda yazının zirvesi anlamına geliyor. Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü’nden (NIWA) iklim bilimci Gregor Macara, “Oban’da bırakın eylülü, yazın 23,5 derece oldukça sıcak bir gün olurdu” diyor.

NIWA’dan elde edilen veriler, ülke çapındaki ortalama sıcaklığın 11,9 derece olduğunu, yani 1991-2020 Eylül ortalamasından 1,3 derece daha sıcak ve kayıtların başladığı 1909’dan bu yana en sıcak dönem olduğunu gösteriyor.

Eylül 2023’teki altı ana merkezden Auckland en sıcak olanı, Tauranga en güneşlisi, Dunedin en kurakı, Wellington en yağışlı ve en az güneşlisi ve Christchurch en serini olarak listelendi.

El Niño ve iklim değişikliğinin etkisi

Geçen hafta NIWA resmi olarak El Niño koşullarının geldiğini ilan etmişti. El Niño batı ve kuzeybatıdan daha sıcak rüzgarlar getirme eğiliminde oluyor ve bunun da doğu kıyısında daha kuru koşullara yol açacağı belirtiliyor.

El Niño’nun yaz boyunca da devam etmesi muhtemel, bu durum mevsimsel olmayan sıcak dönemlere ve ardından ani soğuk havalara neden olabilir. Hava fenomeni, klasik olarak daha sıcak koşullar oluşturtursa da iklim değişikliği, ısıyı yoğunlaştırıyor.

Guardian‘a konuşan Macara, batıdaki bazı bölgelerin artan yağış ve su baskınlarıyla karşı karşıya kalabileceğini, doğudaki bazı bölgelerin ise kuraklık riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi:”Yüksek sıcaklıklara maruz kalma ihtimalimiz artıyor, çünkü taban sıcaklığımız bugünlerde geçmişe göre daha yüksek.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.