DünyaManşet

Güney Kore, bodrum katı daireleri yasaklıyor

0
 

Güney Kore’nin başkenti Seul’de üç kişinin selde hayatını kaybetmesinin ardından bodrum katı kademeli olarak yasaklanıyor.

Ülkenin yoksul kesiminin yaşamak zorunda kaldığı küçük daireler, Türkiye‘de de yaygın olarak görülüyor. Sel felaketlerinde bu dairelerde sıkışıp hayatını kaybedenlerin haberleri de sık sık gündem oluyor.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle, özellikle yazın görülen ani sağanakların meydana getirdiği bu sorunlar, kentlerin yeniden inşasını ve iklim krizine uygun yapılaşmayı zorunlu kılıyor.

Seul’de işte bu bodrum katı dairelerin inşasına izin verilmeyecek ve mevcut daireler kademeli olarak dönüştürülecek.

Karar şehirde son 80 yılın en yüksek yağışının ardından oluşan sel baskınında en az 11 kişinin ölü ya da kayıp olarak bildirilmesi sonrası alındı. Pazartesi gecesi 40’lı yaşlarındaki iki kız kardeş ve 13 yaşında bir çocuk su basan bodrum kartında evlerinde ölü bulunmuştu.

Yaşanan trajedinin ardından dikkatler yeniden gelir eşitsizliği ve bodrum katında yaşamanın tehlikelerine yöneldi. Banjiha adı verilen bu evler düşük kiraları ve kötü yaşam koşullarıyla biliniyor.

Kiracılar toplu konutlara taşınacak

Asya‘nın dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore’deki eşitsizlik, özellikle koronavirüs pandemisinden sonra son yıllarda daha da kötüleşti. Shinhan Bank tarafından nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, üst gelir grubundaki yüzde 20 ile en alttaki grup arasındaki gelir farkı 2019’dan 20 kattan fazla arttı. 

BBC’nin aktardığına göre hükümetle eksi 1 ve yarı bodrum katların inşasını tamamen yasaklayacak şekilde yasaların revize edilmesi için görüşülecek. Bu tür dairelerin sahiplerine barınma amacıyla depo ya da park yeri gibi alanlara dönüştürmeleri için 20 sene tanınacak. Bu sırada yetkililer ayrıca mevcut Banjiha kiracılarının toplu konutlara taşınması için destekte bulunacak.

‘Parazit’le dünyanın dikkatini çekmişti

Bong Joon-ho’nun yönettiği, Oscar ödülle  2019 yapımı ‘Parazit’ filmi, Seul’de bodrum katında yaşayan düşük gelirli bir ailenin hikayesini ele almıştı.  Film sayesinde bu sorun dünyanın da dikkatini çekmişti.

Oscar kazanmasının ardından şehir yönetimi 1500 haneye yaşam koşullarını düzeltmesi için finansal destek sağlayacağını duyurmuştu.

2020 itibariyle Seul’de eksi 1 ve bodrum katında yaklaşık 200 bin daire var, bu sayı şehirdeki toplam evlerin yüzde beşini  oluşturuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.