Güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaşmasında genel kabul gören bir gerçek var: Türkiye’deki süreç çok ciddi bir eksiklik göstermektedir. Yurttaşlar bu sektöre giremediler. Yurttaşın Enerji Santrali Y.E.S. yok. Gerek 10 kW’a dek pv (fotovoltaik) güneş paneli kurulumlarında ve gerekse ortakların daha mütevazi paylarla yatırıma katıldıkları kooperatiflerin kurularak yatırım yapmalarında kayda değer bir gelişim olmamıştır. Halbuki bu alanda kimi ülkelerde yurttaşların payı %50’yi bulmaktadır. Bu eksikliğin diğer yönü ise pv solar panel kurulumları için en uygun yer olan çatılar ülkemizde ihmal edilmektedir. Gerek mevcut binalarda gerekse kentsel dönüşüm vd yeni yapılacak binalarda çatılar güneş paneli kurulmak üzere değerlendirilmemektedir.
Evet, çatılara yurttaşın enerji santrali. 3,5 yıldan beri Yeşil Gazete‘de Güneş Gönüllüsü adıyla yazıyorum. Yazdığım da ne ki?
Çatılara yurttaşın enerji santrali., evet , kendi catımıza ve/veya kooperatif kurarak, başkalarını ikna ederek, belediye vd yerelde ne varsa hepsine ulaşarak güneş enerjisinden yararlanmayı artırmak. Güneş Gönüllüsü olarak okuyucu ve dinleyicilerimi de Güneş Gönüllüsü olmaya çağırıyorum. Yatırımcı insanlar tek tek ya da gurup olarak KENDİ çatılarımıza kurmaya çağırıyorum ve AKTIVIST GRUP olarak yerelde belediye ve diğer yurttaşları da bunun için harekete geçmeyi öneriyorum. Bilgi edinmek anlamında tüm yenilenebilir enerjiler konumuz, ama çabamız ilk elde yukaridaki eksikliği gidermek
Yatırım? Örneğin bir kooperatif hissesi, 500 TL? Bütçenize göre 2.000 TL tutarında bir solar panel? 1 kW derseniz galiba 5,000TL tutar. 3-5 kW le hemen tümüyle tüketiminizi karşılamak da mümkün. Eğer çatınıza biraz daha büyük bir pv solar panel (10 kW a kadar) kurulumu yaparak ihtiyaç fazlası elektriği satmak istiyorsanız çatıya statik rapor almak gibi yerine getirilmesi gereken işlemlerin azaltıacağına dair çalışmaların sonucunu beklemek isteyebilirsiniz. (Kaç yıldır bekliyorsunuz?) Ama önce hemen karar vermeniz gereken konu gerçekten bu kadar büyük bir yatırıma hazır mısınız?
9 Ekim 2013’te Yeşil Gazete’de Otonom Enerji başlığıyla ilk yazım yayınlandı. 20 Şubat 2017 tarihine dek 14 yazının hemen hepsinde yurttaşları enerji üreticisi olmaya çağırdım. Kimi zaman enerji sektöründe her insanın bu üretim aracına sahip olabilmesinin tekeller üzerindeki etkisi hakkında yazdım veekonomipolitik anlattım. Kimi zaman Y.E.S. ten sözettim. Bunun getireceği demokratikleşmeye lafı getirdim. Farklı çıkar grupları ve siyaset ilişkisine dek anlattım. Almanya’nın nükleerden çıkışında siyasetin iyi niyetinden önce Fuşima felaketinden hemen sonra 800 civarı yerleşim biriminde üç ay gösteri yapan nükleer karşıtlarının zorlamasının asıl etkiyi yaptığından söz ettim. „Biz Almanya’da bu mücadeleyi çatılarda kazandık“ diyerek nükleer karşıtı aktivistlerin Almanya’da güneş enerjisine ilk yatırım yapanlar olduğunu anlattım.
Herşeyin bir zamanı var demek ki: Nisan ayında İstanbul’da „Yeryüzü derneğinde“ toplantı çağrısı yaptım 8-10 kişi geldi.. Güneş Gönüllüeri adını da beğendi arkadaşlar. O zamandan beri İstanbul’da bir kaç toplantı yaptılar ve bir de Kadıköy Koşuyolunda bulunan YUVA Derneği’nde eğitim aldılar. Eğitim? Evet ve başta enerji verimliliği.
Güneş Gönüllüleri misyonlarını (varoluş amacı) yenilenebilir enerji üretimi hakkında farkındalığı artırmak ve uygulama çalışmaları yapmak, vizyonlarını ise (gelecek görüşü) yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda küçük ölçekli, yaygın ve yerel uygulamaları artırmak olarak tarif ettiler
Kırsal alanı olmayan dolayıs ile rüzgar santrali ve biyogaz üretiminin pek gündeme alınamayacağı Kadıköy ilçesinde ele alabileceğimiz konu Güneş enerjisi. Ama yalnızca elektrik üretimi değil, güneşten gelen ısının değerlendirilmesi. Günısı? Evet ama o sıcak suyu kalorifere indirirseniz, hatırı sayılır yakıt tasarrufu gerçekleşiyor (Solartermi).
Kadıköy Belediyesi, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Kadıköy Çevre Festivali düzenliyor. 26 – 28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleşecek olan festivalde GG’ler (Güneş Gönüllüleri) Yeryüzü Derneği standında olacaklar. Başka etkinliklerin yanısıra Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi Paneline katılacaklar. Çanakkale Troya Çevre Derneği’nden iki arkadaşımız da panelist.
Bir grup Güneş Gönüllüsü ay başında Çanakkalede “Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı”na katılmıştı. Konferansın en güzel haberi ise Türkiye’de 17. Enerji kooperatifinin Çanakkale’de kurulduğu ve bütün yönetimin de kadınlardan oluştuğu olmuştu
Alper Öktem
Güneş Gönüllüsü
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…