Hindistan, güneş enerjisi fiyatlarındaki aşırı düşüş sonucunda yapmayı planladığı 14 kömür santrali projesinden çekileceğini duyurdu. Bunun küresel enerji piyasaları üzerinde “derin” etkileri olacağını belirtiliyor.
Hindistan, güneş enerjisi fiyatlarının rekor düzeyde düşmesiyle birlikte 14 GW’lık kömür santrali inşa etme planlarını (İngiltere’deki toplam miktar) iptal ettiğini duyurdu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Finansmanı Araştırma Direktörü Tim Buckley, Hindistan’da en kirli fosil yakıt olan kömürden uzaklaşmanın ve güneşe doğru geçişin küresel enerji piyasaları üzerinde “derin” etkileri olacağını söyledi.
Buckley’nin IEEFA‘nın internet sitesinde yer alan makalesine göre, bu ay şimdiye kadar 13,7 GW’lık planlanan kömür enerjisi projesi iptal edildi. İptal edilen projeler değişimin hızının kesin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Güneş ilk defa kömürden daha ucuz
Geçen yılın Ocak ayında Finli şirket Fortum, Rajasthan’da düşük tarifeli rekor veya garantili bir fiyatla kilowatt-saat başına 4,34 rupiden elektrik üretmeyi kabul etmişti. Buckley, analistlerin bu fiyatın çok düşük olduğunu ve tekrarlanamayacağını söylediklerini aktardı. Ancak 16 ay sonra, 500 MW’lık bir güneş enerjisi tesisi için yapılan bir açık artırma, 2,44 rupi ile sonuçlandı.
Buckley, “Güneş Hindistan’da ilk defa kömürden daha ucuz ve bunun küresel enerji piyasalarını dönüştürmek için yarattığı etkiler derin” dedi. Analist, Hindistan hükümeti tarafından, güneş enerjisinin düşen maliyeti ile birlikte enerji verimliliğini artırmak adına alınacak önlemlerin mevcut ve planlanan kömür santralleri üzerinde büyük bir etkisi olacağını ifade etti.