Gümüşlük’te tekneler halatlarını Myndos Antik Kenti’nin kalıntılarına bağlıyor

Bodrum Gümüşlük'te adadan koya uzanan ve bir kısmı hala sular altında olan Myndos Antik Kenti, bir yandan birinci derece sit alanı statüsü alınarak tehlikelerle karı karşıya bırakılıyor; bir yandan da tarihi taşları tekneler tarafından tonoz olarak kullanılıyor.

MUĞLA- Bodrum’un Gümüşlük beldesinde, Tavşan Adası yakınlarındaki koyda M.Ö 5’inci yüzyıldan kalma Myndos Antik Kenti’nin deniz altındaki kalıntıları, teknelerin serbestçe dolaşması ve demirleyebilmesi nedeniyle tahrip oluyor.

Myndos Antik Kenti’nin yayılım alanı 1’inci derece arkeolojik sit alanı olmasına rağmen su altındaki metrelerce genişlikteki tarihi taşlar üstünde herhangi bir koruma yok.

Bölge sakinleriyle konuşan ve taşlara bağlı teknelerin görüntüsünü paylaşan gazeteci Şebnem Arsu, alanda koruma olmadığı ve teknelere izin verildiği için sahil güvenliğin bir yaptırım uygulamadığın vurguluyor.

Tavşan Adası ve Gümüşlük arasında uzanan antik kentin bir kısmı hala su altında bulunuyor.

Geçen yıl bölgede suların çekilmesiyle ada ve koy arasında uzanan Kral Yolu gözle görünür hale gelmişti. Dört bin yıllık kentin arkeolojik kazı çalışmaları sırasında gerçekleştirilen jeoradar çalışmalarında büyük çaplı bir tiyatro, tapınaklar, şehrin kuzey kapısına ait iki  kulenin temelleri, sütunlu yollar,  hamam ve Bizans çağına ait kiliselerin kalıntıları tespit edilmişti.

Öte yandan Myndos Antik Kenti’nin tamamı Haziran’da Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Haziran ayındaki tartışmalı kararıyla sondaj ve yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya.

Arkeologlar ve çevreciler, korunması zorunlu olan arkelojik sit alanında sondaj gibi çalışmalara izin verilen ve derecesi 3’e düşürülerek yapılaşmaya açılmak istendiğini belirtirken, Muğla BB Başkanı Osman Gürün, karara karşı hukuki mücadele başlattıklarını açıklamıştı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR