Koronavirüs Salgınıİklim KriziManşet

Greta Thunberg’ten koronavirüsten etkilenen çocuklar için yardım kampanyası

0

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve Danimarka merkezli sivil toplum kuruluşu Human Act, koronavirüs salgını sırasında çocukları korumak ve kurtarmak için yürütülen çalışmaları desteklemek için bir yardım kampanyası başlattı.

Kampanyanın ilk adımını atan Thunberg, derneğin kendisine Human Act Ödülü için verdiği 100 bin doları UNICEF’e bağışladığını duyurdu. Human Act ise aynı miktardaki parayı gene UNICEF’e bağışladı ve böylece toplam bağış 200 bin dolara erişti.

Thunberg: Krizlerden en çok en savunmasızlar etkileniyor

Dışarıdan da bağışların toplanacağı kampanyanın duyurusunu yapan genç aktivisti, “En fakir ve en savunmasız insanlar her zaman krizlerden en çok etkilenenlerdir” dedi. Thunberg, açıklamasına şöyle devam etti:

İklim krizi gibi, korona salgınının sonuçları da fakir ülkelerdeki, en fakir mahallelerdeki ve zaten dezavantajlı ve savunmasız durumlardaki çocuklar için en zararlı olacak.  Bugün 1,5 milyardan fazla çocuk okulların kapanmasından etkileniyor.

Bunun milyonlarca çocuğun ve gençlerin öğrenme, öğle yemeği yeme ve su ve sağlık hizmetlerine erişim olanakları üzerinde doğrudan etkisi var. 300 milyondan fazla okul çocuğu, günlük beslenme kaynağı olarak okula güveniyor.

Fotoğraf: UNICEF

Çocukların yaşamları risk altında

Milyonlarca çocuğun uzaktan öğrenmeye erişimi yok. Dijital uçurum, en savunmasız çocukları etkileyen küresel eşitsizliklere bir örnek. 

Covid-19 virüsünün bulaştığı çocuklar, bugüne kadar en şiddetli semptomlardan kurtulmuş olsalar da, çocukların yaşamları ve sağlıkları zaten risk altında.

Bunun başlıca nedenleri hem çocuklar hem de hamile kadınlar için sağlık hizmetlerine erişim eksikliği, aşı kampanyalarının askıya alınması ve beslenme eksikliği.

Küresel sağlık hizmetlerinin tıkanmasıyla, 2020’de birçok çocuk ölümü gerçekleşecek. Bu küresel bir kriz ve milyonlarca çocuk için bu etki hayat boyu sürecek. Her bir çocuk için şimdi harekete geçmeliyiz.

Bağışlar ihtiyaçların giderilmesi için kullanılacak

Kampanyadan toplanacak bağışlar koronavirüs ile mücadele etme amacını taşıyan UNICEF acil durum programlarına aktarılacak. Kampanyaya bağışlar ise bu adres üzerinden gerçekleştirilebiliyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.