İklim KriziKültür-SanatManşet

Greta Thunberg’in ‘Evimiz Yanıyor’ konuşması tuvale aktarıldı

0

Sanatçı, sinestezi, yani duyuları harmanlayan nörolojik bir duruma dayandırdığı ve adını “Future Generations” koyduğu eserini gelecek ay, ünlü müzayede salonu Sotheby’s‘de kamuoyuyla paylaşacak.

Hayranları arasında Paul McCartney ve Anne Hathaway’in de bulunduğu Coultier, müziği tuvale dökerek bir kariyer oluşturdu. Daha önce de Mendelssohn‘un Keman Konçertosu‘nu Cadogan Hall‘da Londra Oda Orkestrası‘nın eşliğine canlı olarak resmetmiş ve sanatçı Freddie Mercury de bu eseri tasvir etmişti. 

“Dünyanın liderlerinin  iklim acil durumuyla ilgili muazzam şüphesi cehaleti karşısında genç bir insan olarak boşluğa çığlık atıyormuşsunuz gibi geliyor” diye konuşan Jack Coulter, çalışmasıyla ilgili  “20’li yaşlarımdayım ve geleceğim için çok korkuyorum; Gelecek nesillerin korkularını hayal bile edemiyorum. Daha fazlasını yapabileceğimi düşünerek geriye bakmak istemiyorum” ifadelerini kullandı. 

200 bin sterline satılması bekleniyor, gelir Greta Thunberg Vakfı’na

Thunberg ile resim hakkında irtibat kurmaya başladığında “bıkkınlık duyduğunu” ifade eden Coulter, eserinde sözlerinin yanı sıra, Thunberg’in benzer bir makalesini bir ortam düzenlemesine yerleştirdi; bunun için de İngiliz Bad Guy müzik grubunun 1975’te yaptığı müziği konuşmaya uyarladı: “Ek müzik unsuru, resmin son görseli için önemli bir unsurdu. Aynı anda ilham verici, umutlu, yıkıcı, melankolik ve iddialıydı.”

7-13 Eylül’de Sotheby’s Contemporary Curated müzayedesinin bir parçası olarak eserin 20.000 sterline ulaşması beklenen geliri, Greta Thunberg Vakfı‘na verilecek. Eser aynı zamanda Sotheby’nin New Bond Caddesi’ndeki galerilerinde de sergilenecek.

Coulter şunları söyledi:  “Greta, neslimizin sesidir. O da bağımsız bir aktivist, ben de bağımsız bir sanatçıyım. Çalışma, çok organik ve doğru bir süreçti. Şu anda insanlığın karşılaştığı en önemli sorunla karşı karşıyayız; derinlere kök salmış bir korku duygusu var. Eylemlerimiz bir fark yaratmıyor ya da yardımcı olmuyormuş gibi geliyor. Ancak bu hiç de doğru değil. Birlikte davranırsak, küçük şeyler büyük şeylere dönüşebilir. Müzayede dünyasında bu tablo yardım etmek için bir şans.”

Daha önce de David Hockney, Vincent van Gogh ve Joan Mitchell gibi isimlerin hepsi sinestezi ile ilişkilendirilmiş ve duyusal deneyimleri sezgisel  eserlere dönüştürülmüştü. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.