İklim için okul grevlerine çıkarak tüm dünyada Gelecek için Cumalar hareketinin öncüsü olan 17 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşma yaptı.
Davos’ta gerçekleşen zirvede konuşan Thunberg, dünya liderlerinden fosil yakıt arama ve çıkarma çalışmalarını durdurmalarını, fosil yakıt endüstrisine yatırımları da geri çekmelerini talep etti.
Thunberg: Panik yapın demek, eskisi gibi devam edin demek değil
Bir yıl önce Davos’ta yaptığı konuşmayı hatırlatan Thunberg, o zamandan itibaren kayda değer hiçbir gelişme olmadığını belirttiği konuşmasında oyalanmak yerine karbon emisyonlarının bugünden itibaren sııra indirilmesi gerektiğini söyledi. Thunberg konuşmasında şunları söyledi:
Bir yıl önce Davos’a gelmiş ve ‘evimiz yanıyor’ demiştim. ‘Panik yapmanızı istiyorum’ demiştim. İnsanlara iklim krizi konusunda panik yapmalarını söylememin çok tahlikeli olduğu konusunda daha önce uyarılmıştım. Ama merak etmeyin, sorun yok. Bunu daha önce yaptım ve sizi temin ederim hiçbir sonuca ulaşmadı. Ayrıca kayıtlara geçmesi için, biz çocuklar panik yapmanızı söylediğimizde eskisi gibi devam etmenizi söylemiyoruz.
‘Olmayan teknolojilere güvenmeyin’
Bugün mevcut olmayan ve belki de hiçbir zaman olmayacak teknolojilere güvenmenizi söylemiyoruz. ‘Sıfır karbon emisyonuna’ veya ‘karbon nötrlüğüne’ ulaşmak için hile yapmanızı veya sayılarla oynamanızı da söylemiyoruz.
Biz size Amazon gibi ormanlar çok daha yüksek bir oranda katledilirken başkasına Afrika gibi yerlere ağaç dikmesi için para vererek ‘emisyonlarınızı telafi etmenizi’ söylemiyoruz.
Ağaç dikmek iyidir elbette, ama yapılması gerekenin kıyısında bile değil ve gerçek azaltmanın ve doğayı yenilemenin yerini tutamaz.
‘Emisyonlarımız tamamen durmalı’
Açık konuşalım. ‘Düşük-karbon ekonomisine’ ihtiyacımız yok. ‘Daha az emisyona’ ihitiyacımız yok. Eğer 1.5 derece hedefinin altında kalmak istiyorsak emisyonlarımız tamamen durmalı. Ve emisyonlarımızı eksiye düşürecek ölçekte teknolojilerimiz olana kadar net sıfır emisyonu unutmalı ve gerçek sıfır emisyona ulaşmalıyız.
Çünkü uzak net sıfır emisyon hedefleri, bugün için geçerli olan uzak gelecek tarihler için geçerli olmayan karbondioksit bütçesini göz ardı etmeye devam edersek kesinlikle hiçbir şey ifade etmeyecek. Birkaç yıl boyunca bile yüksek emisyonlar devam ederse, kalan bütçe yakında tamamen tükenecek.
‘Taahhütleri yerine getirmede çuvallıyoruz’
ABD’nin Paris Anlaşması’nı terk etmesi herkesi öfkelendiriyor ve endişelendiriyor ve öyle de olmalı.
Ancak Paris Anlaşması’na kaydolduğunuz taahhütleri yerine getirmede hepimiz çuvallıyoruz ve bu durum en azından iktidardaki insanları rahatsız ediyor gibi görünmüyor.
Bugünden itibaren radikal emisyonları kökünden kesmeyi içermeyen herhangi bir planınız veya politikanız, Paris Anlaşması’nın 1,5 derece veya 2 derecenin altında taahhütlerini yerine getirmek için tamamen yetersiz.
‘Sağ ve sol meselesi değil’
Ve tekrar, bu sağ ve sol meselesi değil. Parti politikalarınızı daha az umursayamazdık. Sürdürülebilirlik açısından sağ, sol, merkez hepsi başarısız oldu. Hiçbir politik ideoloji veya ekonomi modeli iklim ve ekolojik acil durumun üstesinden gelmeyi ve bütüncül, sürdürülebilir bir dünya yaratmayı başaramadı. Çünkü dünya, eğer hala farkında değilseniz, şu anda yanıyor.
‘Endişelenmeyin diyorsunuz. Sonra… Sessizlik’
Çocuklar endişelenmemeli diyorsunuz. ‘Bunu bize bırakın. Tamir edeceğiz, sizi yüzüstü bırakmayacağız. Pesimist olmayın’ diyorsunuz.
Sonra… Hiçbir şey. Sessizlik. Hatta bazen sessizlikten de beter. Yeterli adımlar atılıyormuş gibi boş sözler ve vaatler.
Görünen o ki tüm çözümler şu anda yaşadığımız toplumda mevcut değil. Emisyonlarımızı radikal biçimde düşürmeye başlayacak teknolojik çözümleri bekleyecek vaktimiz de yok.
Bu yüzden dönüşüm kolay olmayacak. Zor olacak. Bununla şu anda yüzleşmezsek, bütün kartları açık oynamazsak, bu durumu vaktinde çözemeyeceğiz.
Liderlerden üç talep
Dünya Ekonomik Forumu’nun 50. yıldönümüne kadar geçen günlerde, dünyanın en güçlü ve etkili iş ve siyasi liderleri olan sizden gerekli önlemleri almaya başlamasını isteyen bir grup iklim aktivistine katıldım. Bu yıl Dünya Ekonomik Forumu’nda şirket, banka, kurum ve hükümetlerden katılımcılardan şunu talep ediyoruz:
- Fosil yakıt arama ve çıkarma konusundaki tüm yatırımları derhal durdurun.
- Hemen tüm fosil yakıt sübvansiyonlarına son verin.
- Ve hemen ve tamamen fosil yakıtlardaki yatırımlarınızdan geri çekilin.
‘Denemeden, vazgeçmeyin’
Bu şeylerin 2050, 2030 hatta 2021’e kadar yapılmasını istemiyoruz, şimdi yapılmasını istiyoruz. Çok fazla şey istiyormuşuz gibi durabilir. Ve tabii ki oldukça saf bulacaksınız. Ancak bu, hızlı sürdürülebilir geçişi başlatmak için gereken minimum çaba.
Yani ya bunları yaparsınız, ya da çocuklarınıza neden 1.5 derece hedefinden vazgeçeceğinizi açıklamak zorunda kalacaksınız. Denemeden vazgeçmek…
‘Benim kuşağım vazgeçmeyecek’
Sizden farklı olarak, benim kuşağımın kavgadan vazgeçmeyeceğini söylemek için buradayım. Gerçekler açık, ancak ele almanız için hala çok rahatsız edici geliyor. Vazgeçiyorsunuz çünkü çok iç karartıcı olduğunu ve insanların pes edeceğini düşünüyorsunuz. Ama insanlar pes etmeyecek. Vazgeçenler sizsiniz.
Geçtiğimiz hafta, Polonya’da çalıştığı maden kapatıldığı için işsiz kalan kömür madencileri ile tanıştım. Onlar dahi vazgeçmemişti. Tam tersine, değişmemiz gerektiğini sizden daha iyi anlıyorlardı.
‘Evimiz hala yanıyor’
Acaba, çocuklarınıza başarısız olma ve onları bilerek iklim karmaşasına bırakma sebebi olarak ne diyeceksiniz? 1.5 derecelik hedef? Ekonomi için çok kötü göründüğünü, ve gelecekteki yaşam koşullarını güvenceye alma fikrinden denemeden dahi vazgeçtiğinizi mi?
Evimiz, hala yanıyor. Eylemsizliğiniz her geçen saat ateşi daha da körüklüyor. Hala size panik yapmanızı ve çocuğunuzu her şeyden çok seviyormuşçasınıza harekete geçmenizi söylüyoruz.
*Dünya Ekonomik Forumu’ndan alınan metnin çevirisi Yeşil Gazete tarafından yapılmıştır.