COP25İklim KriziManşet

Greta Thunberg’den liderlere: Artık saklanamazsınız

0

İklim aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne (COP25) ev sahipliği yapan İspanya’ya ulaşır ulaşmaz, iklim grevi yapan gençlerin eylemine katıldı. Cuma sabahı Madrid’e giden Thunberg, öğleden sonra La Casa Encendida Kültür Merkezi’ndeki Friday for Future (Gelecek için Cumalar) iklim grevinde bir konuşma yaptı. “İnsanlar iklim ve çevrenin karşı karşıya kaldığı olağanüstü durum yüzünden acı çekiyor ve ölüyor. Artık daha fazla bekleyemeyiz” diyen Thunberg’in konuşması sık sık “Seni seviyoruz Greta” sloganlarıyla kesildi.

Kendisini, iklim değişikliğine karşı ortaya çıkan gençlik hareketinin küçük bir parçası olarak gördüğünü vurgulayan Thunberg, konuşmasında dünya liderlerinin artık daha fazla saklanamayacaklarını anlamaları için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, “Büyük bir ivme kazanıyoruz. Daha da büyüyoruz. Sesimizi daha çok duyuruyoruz. Ancak bu siyasi eyleme dönüşmüyor” ifadelerini kullandı.

Future Spain for Fridays’ın üç aktivisti tarafından ‘korunan’ Thunberg,  23 yaşındaki bir eylemci olan Ugandalı Vanessa Nakate ile birlikte Kongo yağmur ormanlarını kurtarmak için bir girişim de başlattı.

Medyadan büyük ilgi

Thunberg, Madrid’e ayak bastığından itibaren çok sayıda genç aktivist ve basının büyük ilgisiyle karşılandı. Bu ilgi ve destekçilerin çoşkusu,  genç aktivistin geçtiğimiz yaz İsveç parlamentosunda greve başlamasından bu yana iklim aktivizminin krizi nasıl siyaset gündeminin üst sıralarına taşıdığının da bir göstergesi.

Madrid’e tren ve elektrikli taksiyle gitti

Karbon salımıyla iklimi olumsuz etkilememek için uçak yolculuğu yapmak istemeyen Greta Thunberg, Eylül ayındaki BM Zirvesi’ne katılmak üzere Atlantik Okyanusu’nu geçmişti.

Madrid’deki iklim toplantısına da Atlantiği yine bir tekneyle geçtikten sonra vardığı Lizbon Limanı’ndan trenle ve Madrid tren istasyonundan da zirve alanına elektrikli taksiyle gitti.

Thunberg’in de dahil olduğu aktivistler ve İspanyol çevreciler, akşam üzeri de büyük yürüyüşte bir araya gelecek.

İklim zirvesi Pazartesi günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Gezegen yanarken oyalanan nesil olmayın” çağrısıyla başlamıştı. 13 Aralık’ta tamamlanacak olan toplantıda, felaket düzeyinde bir küresel ısınmanın önlenmesi için, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması konusunda ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarının aşılması amaçlanıyor.

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.