İklim KriziKoronavirüs SalgınıManşet

Greta Thunberg Vakfı aşıya erişemeyen toplumlar için 100 bin Euro bağış yaptı

0
Fotoğraf: Shutterstock

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, risk altında aşıya erişemeyen toplumların aşılanması için Greta Thunberg Vakfı’nın 100 bin Euro bağışta bulunacağını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün basın toplantısında konuşan Thunberg, dünyanın koronavirüs aşılarına eşitsiz erişim üzerinden “ahlaki bir sınavla” karşı karşıya olduğunu belirtti.

‘Etik değil’

Independent’ın haberine göre Thunberg, aşı milliyetçiliğini kınayarak zengin ülkelerin kendi genç yurttaşlarını yoksul ülkelerin riskli gruplarından önce aşılamasının etik olmadığını belirtti.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise yaptığı açıklamada, küresel topluluğun Greta örneğini takip ederek elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

‘Para, ödül ve telif ücretlerinden geliyor’

Greta Thunberg Vakfı‘nın bağışının duyulmasının ardından sosyal medyadan gelen eleştirilere de yanıt veren Thunberg, bir açıklama yayınlayarak “Bazı insanlar vakfımın para bağışlamasına üzüldüğü için bu paranın verilen ödüllerden geldiğini bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.

Aktivizm için hiç para almadığını dile getiren Thunberg, “Hayırseverlikle ilgilenmiyorum. Kitap, telif ücretleri gibi paraları doğrudan vakfıma aktarıyorum” ifadelerini kullandı.

COP26’yı protesto edecek

Koronavirüs aşılarındaki küresel adaletsizliğe daha önce de dikkat çeken Thunberg, bu sebeple kasım ayında İskoçya‘nın Glasgow şehrinde düzenlenecek 26’ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP26) katılmayacağını açıklamıştı.

18 yaşındaki Thunberg bu kararına gerekçe olarak koronavirüs aşılarının eşitsiz dağıtımı sonucu yoksul ülkelerin zirveye katılamayacak olmasını göstermişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.