İklim KriziManşet

Greenpeace, yanan alanların uydu görüntüsünü paylaştı

0

Greenpeace Akdeniz, Türkiye’de temmuz ayı sonunda pek çok ilde eş zamanlı şekilde yaşanan ve iki hafta süren orman yangınlarının pek çok bölgede yol açtığı tahribatı ortaya koyan uydu görselleri paylaştı.

Yapılan açıklamada, “İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var. Yapabileceğimiz, yapmamız gereken çok şey var, ama çok vaktimiz yok. Bunun coğrafi, kişisel, türsel, ülkesel ve siyasal sınırları aşan, kolektif bir hayatta kalış mücadelesi olduğunu idrak etmemiz ve üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Akgül: 178 bin hektar yandı

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, bu yaz yaşanan yangınların Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi‘nin (EFFIS) verilerine göre, 28 Temmuz- 12 Ağustos tarihleri arasında, sadece Muğla ve Antalya’da 124 bin hektar ormanlık alanı yok ettiğini belirtti.

Bütün Türkiye’deki orman yangınlarında yok olan alanın ise 178 bin hektar civarında olduğunu söyleyen Akgül, bunun da 1 milyar 780 milyon metrekareye tekabül ettiğini, popüler ölçüyle de bunun yaklaşık 250 bin futbol sahası olduğunu vurguladı.

Bu rakamın yine EFFIS’in verilerine göre aynı dönem ve aynı bölgede 2008- 2020 arasında ortalama yanan alanın 8 katından da daha büyük olduğunu aktardı.

Sıcak dalgaları ve düşen nem oranı

Uzmanların uzun süredir Türkiye’deki ormanların karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çektiğini de vurgulayan Akgül, ortalama sıcaklıklardaki artışların, havadaki nem oranının gitgide düşmesinin, sıklığı ve şiddeti artan sıcak dalgalarının, orman yangınları için “mükemmel koşulları” oluşturduğunu ifade etti.

Akgül, DHA’ya yaptığı açıklamada “2021 yangınlarının bize gösterdiği üzere, en ufak bir tetikleyici, en ufak bir kıvılcım, önü alınamaz bir faciaya yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘Fosil yakıt bağımlılığı kalkmalı’

Onur Akgül, iklim krizinin sadece küresel sıcaklık artışı ve sera etkisi nedeniyle değil ama yaşanan ve yaşanacak olan facialar nedeniyle de ülke sınırlarını önemsiz hale getirip, kader birliği yaratan bir hakikat olduğunu da vurguladı.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı TBMM’de onaylayarak bu mücadeledeki ciddiyetini gösterme ve tüm nüfusu iklim seferberliğine çağırma şansı olduğunu da söyleyen Akgül, bunun için elektrik üretiminde yüzde 60’lardan daha yüksek orandaki fosil yakıt bağımlılığının ortadan kaldırılması, kömürlü termik santrallerin kapatılarak yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırılması gerektiğini kaydediyor.

‘Uyum ve etki azaltma politikaları gerekli’

Greenpeace temsilcisi Akgül’e göre insanoğlu ormanları, tarım alanlarını ve su varlıklarını korumakla yükümlü. Fosil yakıta dayalı yaşam biçimi de zaten geçmiş çağların ilmi. Akgül’e göre yapılması gereken, geleceğin iklim ve çevre dostu dünyasını kurmaya derhal girişmek.

Akgül, “Şehirleri ve diğer yerleşim yerlerini, uyum ve etki azaltma politikaları temelinde yeniden tasarlamaya ihtiyacımız var. İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.