ManşetTarım-Gıda

Greenpeace, hükümetinde 3 bakanı ile içinde olduğu skandalın adını koydu: “GDO’nun Susurluk’u”

0
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Tarım Bakanlığı önünde gerçekleşen GDO eylemi sırasında açıklama yapıyor

Greenpeace, Mersin Limanı’nda bulunan genetiği değiştirilmiş pirinç konusunda kabinedeki üç bakanın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in sorunun üstünü örtmeye çalıştığı iddiaları üzerine yazılı bir basın açıklaması yayınlayarak yaşananları, “GDO’nun Susurluk’u” olarak nitelendirdi.

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Tarım Bakanlığı önünde yapılan "GDO mu? Yemezler" eyleminde açıklama yaparken

paylaşmak için tklynz / click for to share

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç Mersin’de bulunan GDO’lu pirinçle ilgili süreçteki çelişkilere dikkat çekerek, ““Önce Tarım Bakanlığı, GDO’nun soyadan bulaştığını söyledi ve sanki pirince başka üründen GDO bulaşması kabul edilebilir bir şeymiş gibi, gıdamızdaki sıfır GDO toleransını esnetmeye çalıştı” diye belirtti.

Basın açıklamasında Dinç’in ağzından, İTÜ’deki rapor hazırlanırken Tarım Bakanı Mehdi Eker’in baskı uyguladığı, aralarında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de bulunduğu pek çok bakanın bu skandalın içinde yer aldığı iddialarının bulunduğu da dile getirildi.

Karikatür: Kazım Kemal Kırım - Greenpeace

Mehmet Baransu’nun Taraf gazetesinde yer alan özel haberine göre AKP’li işadamı Mahmut Arslan‘ı kurtarmak için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan’ı da yanıltarak GDO ile ilgili raporların asılsız hazırlanmasına önayak olmuşlardı.

Greenpeace basın açıklamasında ayrıca Greenpeace’in GDO’lara tamamen yasak getirilmesini talep eden kampanyası içinde çağrı yaptı greenpeace.org/harekete-gec/geri-donusu-olmaz/

Greenpeace tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni;

GDO’nun Susurluk’u

Bu yıl Nisan ayında Mersin Limanı’nda bulunan genetiği değiştirilmiş pirinç skandalında yeni bir halka daha ortaya çıktı. İddialara göre AKP’li üç Bakan skandalı kapatmak için devreye girdi; GDO’lu pirinç ithal eden firmaların yetkilileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den soruşturmanın kapatılması için yardım istedi. Adalet Bakanlığı’nın devreye girerek şüphelilerin sevk edildiği mahkemeyi değiştirdiği, Mehdi Eker’in de İTÜ rektörü ve bazı öğretim üyelerine ‘Pirinçler GDO’ludur’ raporunun değiştirilmesi talimatını verdiği iddialar arasında yer alıyor.

Tek çözüm %100 GDO’suz Türkiye

GDO’nun sadece gıdamızı değil, siyaseti, hukuku ve bilimi de kirlettiğinin ortaya çıktığını ifade eden Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Mersin Limanı’nda GDO’lu pirinç skandalı ilk ortaya çıktığından beri pek çok masal ve çelişkili ifade dinledik. Önce Tarım Bakanlığı, GDO’nun soyadan bulaştığını söyledi ve sanki pirince başka üründen GDO bulaşması kabul edilebilir bir şeymiş gibi, gıdamızdaki sıfır GDO toleransını esnetmeye çalıştı. İTÜ’nün ‘pirinçler genetiği değiştirilmiştir’ raporunun geçersiz sayılmasının arkasında Bakan Mehdi Eker’in baskısının olduğu da şu an iddialar arasında. Ayrıca pek çok bakanın, hatta Adalet Bakanlığı’nın skandala karıştığı iddiaları var. Olay kurcalandıkça, adeta GDO’nun Susurluk’uyla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkıyor. Gıdamız üzerinde tehlikeli bir deney olan GDO’lar için hem bilimin, hem siyasetin kirletilmesi, GDO lobisi için halk sağlığı ve halkın taleplerinin görmezden gelinmesi kabul edilemez. GDO’lar bir kez sisteme girdikten sonra, kontrolünün imkansız olduğunu, bu tarz şaibeli olayların önünün açılacağını Greenpeace olarak başından beri söyledik. Bu yüzden Sayın Mehdi Eker, skandalı ört bas etmenin yollarını aramak yerine, GDO’ları tamamen sistem dışına çıkartarak, %100 GDO’suz Türkiye yaratmak için acilen bir yol haritası açıklamalı ve bu adımları hızla devreye sokmalıdır” dedi.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.