İklim KriziManşetUncategorized

Greenpeace: Doha’da bağlayıcı karar alınmazsa gezegen 4 derece ısınacak

0
BM nezdinde 18 yıldır her sene yapılan İklim Değişikliği Taraflar Konferansının 18.si (Cop18) 26 Kasım Pazartesi Katar'ın başkenti Doha'da başladı

BM nezdinde 18 yıldır her sene yapılan İklim Değişikliği Taraflar Konferansının 18.si (Cop18) 26 Kasım Pazartesi Katar'ın başkenti Doha'da başladı

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan iklim konferansında 2015’te imzalanacak anlaşma konusunda ilerleme olmazsa dünyayı tehlikeli bir geleceğin beklediğini söyledi.

Aksoğan dün Katar’ın başkenti Doha’da başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 18. Taraflar Konferansı’nı değerlendirdi.

“Seragazı salımları konusunda yasal bağlayıcılığı olan tek anlaşma olan Kyoto Protokolü’nün geleceği şu an Doha’da tehlike altında. Kyoto Protokolü’nün ilk dönemi bu yılın sonunda sona eriyor” diyen Aksoğan, son yayınlanan küresel raporlara atıfta bulundu.

“Son yayınlanan küresel raporlar da gösteriyor ki eğer bağlayıcı ve hırslı bir ikinci yükümlülük dönemi olmazsa 4 derecelik ısınma kaçınılmaz olacak.”

Tehlike artık yakında

Aksoğan, son beş yılda dünya çapında kömür kullanımının artması sonucu iklim değişikliğine neden olan karbon salımlarının da üçte iki oranında artarak rekor düzeye ulaştığına dikkat çekti.

“Geçtiğimiz haftalarda Dünya Bankası, Dünya Kaynakları Enstitüsü ve UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı), iklim değişikliğinin önüne geçilmezse dünyada yaşanabilecek felaketler konusunda uyardı. Tüm bunlar artık hükümetler için bir ‘uyan’ çağrısı olmalı.”

ABD, Çin, Hindistan, Afrika ve Avrupa dahil dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan aşırı seller, kasırgalar ve kuraklık nedeniyle hayatını kaybeden insanları da hatırlatan Aksoğan, iklim değişikliğinin artık uzak bir tehdit olmadığını vurguladı..

Türkiye harekete geçmeli

Türkiye’nin sera gazı salımlarında acilen mutlak azaltım hedefi alarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini anlatan Pınar Aksoğan, enerji politikalarını değiştirmesinin; fosil yakıt yerine güneş, rüzgar ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarını kullanmaya başlamasının önemini belirtti.

Aksoğan Türkiye ile ilgili şu noktalara dikkat çekti.

  • Türkiye’de 1990-2010 yılları arasında sera gazı salımlarını en fazla arttıran ülke oldu: yüzde 115 arttı.
  • Türkiye, halen 49 yeni kömürlü termik santral planıyla dünyanın en büyük dördüncü kömür tehdidi.

(Bianet)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.