Greenpeace Akdeniz, 11-13 Ağustos tarihlerinde, Ağva’da “Güneş Elçileri” eğitimi düzenledi. Bence “Güneş Kardeşliği” desek de olurdu çünkü Yüzük Kardeşliği’ndeki ekip kadar çeşitli ve motiveydik. Her sunumdan da güneş kooperatifini Mordor’a biz kurarız diyen Hobbitler gibi ayrıldık.
Buluşmaya GÜNDER, Troya Enerji Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği, Yuva Derneği, EMO, WWF, 350.org, Muğla Çevre Platformu, Greenpeace kampanya sorumluluları ve gönüllüleri katıldı.
Her biri kendi alanında uzman insanlardan çok şey öğrendim. Enerji dönüşümü ve demokrasisi, mevzuatlar, kooperatiflerle ilgili konuştuk, dinledik, projeler geliştirdik.
En çok da farklı gruplardan, ortak hayalleri olan insanlarla beyin fırtınası yaptık. Ufkumuz genişledi ve Özgür Gürbüz’ün deyimi ile “Yaşam Spor” olarak “Atom Spor”a karşı, hep birlikte bir şansımız olduğuna inandık.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Duygu Kutluay: “Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli çok yüksek. Biz daha bu potansiyelin yüzde birini bile kullanamıyoruz. Güneş elçileri buluşmaları ile hedefimiz güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda farkındalık yaratmak, projeler üretmek için bir araya gelmemiz. Enerji dönüşümünün bireylerden başlayacağına ve güneş enerjisinin bireylere bu gücü verdiğine inanıyoruz.” dedi.
Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Sorumlusu Özgür Gürbüz, güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları temelli enerji dönüşümünü, iklim değişikliği, ülke ekonomisi ve enerji demokrasisi açısından değerlendirdi.
GÜNDER’den Faruk Telemcioğlu, Türkiye’de ve dünyada fotovoltaik panellerde son yıllarda yaşanan teknolojik gelişim ve maliyet düşüşünden, buna bağlı olarak da güneş enerjisi kurulu gücü ve kullanım eğilimlerinden bahsetti. Ayrıca ülkemizde güneş enerjisi mevzuatı ve mevcut fon kaynakları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji kooperatiflerinden Troya’dan Oral Kaya sunumunda dünyadan enerji koperatifleri örnekleri paylaşırken, Türkiye’de mevcut durumu da değerlendirdi.
Greenpeace Akdeniz’in, çatılarda güneş enerjisinden elektrik üretim kurulumları önündeki bürokratik engelleri kaldırmak amacıyla, bu yaz başlattığı gölgeetme.org kampanyası ve çatısına kurulum yaptırmak isteyenler için hazırladıkları A’dan Z’ye rehber gunesrehberi.org hakkında da bilgi verildi.
Eğitimin geri kalanında katılımcılar hem güneş elçileri olarak bireysel hem de ortaklaşa ve kurumlarıyla ne tarz güneş enerjisi projeleri geliştirebilecekleri üzerinde çalıştılar.
Çalıştay’ın ikinci kısmı büyük olasılıkla İzmir’de gerçekleşecek.
Eğer sizin de güneş enerjisi hakkında bir proje fikrini varsa, güneş elçilerine katılıp enerji dönüşümünün parçası olmak isterseniz eğitime gunesrehberi.org/ adresinden başvurabilirsiniz.
Elif Cansu İlhan
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…