Editörün SeçtikleriEkolojiManşet

Greenpace: Birleşik Krallık plastik atıklarının yüzde 40’ını Türkiye’ye satıyor

0

Greenpeace, Birleşik Krallık ve Almanya’nın ihraç ettiği plastik poşet ve ambalajların Türkiye’nin güneyine atıldığını ve burada yakıldığını anlatan ve bu durumu Adana’dan çekilen fotoğraflarla belgelediği iki ayrı rapor yayınladı.

Raporlarla eş zamanlı olarak yayınlanan videoda ise Birleşik Krallık Başkanı Boris Johnson‘ın plastik atık konusunda ülkesinde verdiği taahhütlerle gerçekte yaşanan durum arasındaki çelişki tiye alındı.

BirleşikKrallık 210 bin ton plastik ihraç etti

Raporda Birleşik Krallık’ın 2016 yılında 12 bin ton olan Türkiye’ye plastik ihraç miktarının 2020 yılında 210 bin tona çıkarıldığı bilgisi yer aldı.

Birleşik Krallık hükümetinin geri dönüştürüldüğünü iddia ettiği plastik atıkların yarısından fazlasının denizaşırı ülkelere gönderildiği belirtilen raporda Türkiye’nin plastik ihracatının yüzde 40’ını oluşturduğu belirtildi.

Fotoğraf: Caner Özkan/ Greenpeace

Almanya 136 bin plastik atığı ihraç etti

Almanya üzerine yazılmış rapora göre ise aynı dönemde Almanya’dan Türkiye’ye yapılan plastik atık ihracatı 6 bin 700 tondan 136 bin tona çıkarak yedi kat arttı. Bu plastik atıkların çoğunluğunu ise geri dönüşümü son derece zor olan karışık plastik oluşturdu.

Raporda Almanya hükümetinin geri dönüştürülmüş olarak saydığı plastik atığın yaklaşık yüzde 16’sının aslında denizaşırı ülkelere gönderildiği belirtildi.

Fotoğraf: Caner Ozkan / Greenpeace

‘Avrupa’nın en büyük plastik atık deposu’

Raporla ilgili açıklamada bulunan Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeleri Lideri Nihan Temiz Ataş, “Bu yeni kanıtın da gösterdiği gibi, Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar ekonomik bir fırsat değil, çevresel bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Kontrolsüz plastik atık ithalatının Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sistemindeki sorunları arttırmaktan başka bir işe yaramadığını dile getiren Temiz-Ataş, “Her gün Avrupa’dan Türkiye’ye yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik atık geliyor ve bu bizi bunaltıyor. Verilerden ve sahadan görebildiğimiz kadarıyla Avrupa’nın en büyük plastik atık deposu olmaya devam ediyoruz” dedi.

Fotoğraf: Caner Ozkan / Greenpeace

Plastik atıklar yol kenarlarında

Araştırmacılar, Adana ili çevresinde bulunan 10 sahadaki yol kenarları, tarla ve su yollarına dökülen ve nehir aşağı yüzen plastik atık yığınlarını fotoğraflarla belgeledi. Birçok durumda plastikler yanmış haldeydi.

Greenpeace tarafından yapılan açıklamada Birleşik Krallık’tan gelen çöplerin belli olduğu ve aralarında Lidl, M&S, Sainsbury’s ve Tesco gibi Birleşik Krallık’taki süpermarket poşetlerinin bulunduğu belirtildi.

‘Plastik atık ihracatını yasaklamalıyız’

Greenpeace Almanya’dan Manfred Santen yaptığı açıklamada “Plastiğimizi Türkiye yollarının kenarlarında yanan yığınlar halinde görmek korkunç. Plastik atıklarımızı diğer ülkelere dökmeyi bırakmalıyız” ifadelerini kullandı.

Sorunun özünün aşırı üretim olduğunu belirten Santen, Hükümetlerin kendi plastik sorunlarını kontrol altına alması gerekiyor. Plastik atık ihracatını yasaklamalı ve tek kullanımlık plastiği azaltmalıdırlar. Almanya çöplerinin Almanya’da arıtılması gerekiyor” yorumunu yaptı.

‘Çevresel ırkçılık tarihinin bir parçası’

Greenpeace Birleşik Krallık’tan Sam Chetan Welsh ise “İngiltere’nin plastik atık ihracatına yönelik mevcut yaklaşımı, zehirli veya tehlikeli kirletici maddelerin atılması yoluyla gerçekleştirilen çevresel ırkçılık tarihinin bir parçasıdır. Plastik atık ihracatının insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri orantısız bir şekilde beyaz olmayan topluluklar tarafından hissedilmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu toplulukların toksik atıklara karşı koymak için daha az politik, ekonomik ve yasal araçlara sahip olduğunu belirten Welsh, “Bu nedenle şirketler cezasız bir şekilde hareket edebilir. Birleşik Krallık kendi atıklarını düzgün bir şekilde yönetmekten ve azaltmaktan kaçınmadığı sürece, bu yapısal eşitsizliği devam ettirecektir” dedi.

Greenpeace tarafından belgelenen fotoğrafların tamamına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.