İklim KriziManşetUncategorized

Google, iklim aktivistlerinin hedefinde, “Kötüyü desteklemekten vazgeç!”

0

Arama motoru devi Google için yapılan son ifşaatlardan biri, Google’ın Senato’daki en büyük iklim değişikliği inkârcısı, James Inhofe’yi desteklediği oldu. İklim değişikliği aktivistleri Çarşamba günü Google’un merkez binası önünde bir eylem düzenleyerek Google’ın çok övülen gayrı resmî kurumsal sloganı “Kötü olma” (Don’t be Evil)’ya gönderme yaparak Inhofe’den desteğin çekmesi çağrısını, “Kötüyü destekleme!” (Don’t Fund Evil) diyerek yaptı.

Şimdiye kadar Inhofe’un özellikle insan eliyle yaratılmış iklim değişikliği hakkındaki görüşleri akvisitlerin büyük tepkisini çekmişti. Inhofe küresel ısınmayı “aldatmaca” olarak tanımlamış ve daha da ileri giderek “TheGreatestHoax: How the Global WarmingConspiracyThreatensYourFuture.” (Büyük Aldatmaca: Küresel Isınma Komplosu Geleceğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?) adlı bir kitap yayınlamıştı. Inhofe ayrıca Al Gore’un “An InconvenientTruth” (Uygunsuz Gerçek) belgeselini “MeinKampf” (Kavgam) ile karşılaştırmıştı.

İklim inkarcısı senatör James Inhofe

Google tarafından yapılan açıklamada ise, Google’in her iki kanattaki politikacıların görüşlerinin şirket görüşlerini paylaşıp paylaşmadığına dikkat edilmeksizin desteklediği belirtildi. Bilinmeyen bir şirket yetkilisi tarafında Motherboard’dan Brian Merchant’a yapılan açıklamada “Biz düzenli olarak her iki tarafın adayları için de düzenlenen bağışlara ev sahipliği yapıyoruz ama bu ilgili adayların görüşlerini paylaştığımız anlamına gelmez.” denildi. Ayrıca Google, yaptığı açıklamada şirket olarak senatörün iklim değişikliği politikaları ile ilgili aynı fikirde olmasalar da Oklahama’da bulunan veri merkezi çalışanlarının içerisinde Inhofe ile ortak görüşleri paylaşanlar bulunduğunu belirtti.

Gelişmeleri takiben TheNation’da yayınlanan makalede belirtildiği üzere Inhofe, Google’un Oklahama’daki veri merkezine pek yardımcı olacağa benzemiyor:

Bilişim endüstrisinin ilerici marka ve siyasi faaliyetleri arasındaki çelişkiler belki de en iyi Mark Zunckerberg’in öncülüğünü yaptığı FWD.us (Google CEO’su EricSchmidt tarafından desteklenmişti) lobi faaliyetinde gözler önüne serildi. Reformun sektör yararına olacak her hareketini destekleyen lobi bunun için Keystone XL boru hattını destekleyen reklamları bile aldı..”

Bazı Google paydaşları ve iklim aktivistleri tarafından yapılan prostetolara rağmen bağış etkinliği planlandığı tarihte gerçekleşti ve Washington’daki Google temsilcileri aktivistlerin bağışa karşı açtıkları imza kampanyasında toplanan binlerce imzayı kabul etmedi. Kararlı aktivistler bugün MountainView’da tekrar şanslarını deneyecekler.

Kampanya sorumlusu Forecast the Facts’ten Brad Johson “Google çalışanlarının işverenlerine “Kötüyü desteklemeyin” (Don’t Fund Evil) amentüsünün gerçek anlamını hatırlatmak ve James Inhofe gibi Google’un karşı çıktığı her şeyi destekleyen kişilere destek olmamasını söylemek için harika bir fırsatları var.”

Prostesto Çarşamba sabahı 09.00’da başlayacak ve Akvisitler bir saat içinde 50.000’den fazla imzayı Google’a iletmeyi umuyor.

ForecasttheFacts’in açtığı kampanya için: act.forecastthefacts.org/sign/google_stop_funding_inhofe/

*FWD.us: Mark Zuckerberg öncülüğünde göçmen reformu destekçileri tarafından başlatılan Birleşik Devletler Hareket Komitesi

* ForecasttheFacts: Amerika’da bulunan iklim değişikliği hareketlerinden. İklim değişikliği inkarcılarına karşı açtıkları kampanyalarla biliniyorlar.

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete, Kcet.org, Nation, Motherboard)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.