Google: “İçerik kaldırma talebinde Türkiye ilk sırada”

Google’ın altı ayda bir yayınlanan Şeffaflık Raporuna göre,  devletlerin Google’dan istediği kullanıcı bilgileri ve içerik kaldırma taleplerinde artış olduğu açıklandı. 2012 yılının Ocak ve Haziran ayları içerisinde bir çok devlet kurumu ve mahkemeden Google’a 21 bin ayrı bilgi talebinde bulunuldu.

En fazla kullanıcı bilgisi talebinde bulunan ülke sıralamasında, 7969 başvuru ile ABD birinci sırada yer aldı. ABD’yi 2319 taleple Hindistan, 1566 taleple Brezilya, 1546 taleple Fransa, 1533 taleple Almanya ve 1425 taleple İngiltere takip etti. 112 kullanıcı bilgisi ile listede orta sıralarda bulunan Türkiye’nin taleplerinden hiçbiri Google tarafından olumlu bulunmadı.

İçerik kaldırılması talebinde ise, birinci ülke 501 başvuru ile Türkiye oldu. Google’ın internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye’den gelen içerik kaldırma taleplerinin sayısının, bir önceki raporlama dönemine göre %1.013 oranında arttığı belirtiliyor.

Türkiye’den gelen  içerik kaldırılması isteğine gerekçe olarak da, çoğunlukla, 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanunun ihlalinin gösterildiği söyleniyor.

Türkiye’ye dair verilen detaylar şu şekilde;

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 426 YouTube videosu, Blogger blogu, bir Google dokümanı ve bir arama sonucunun Atatürk’ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla kaldırılması için 148 istek aldık. Türk kullanıcılarının YouTube videolarının %63’üne erişimi kısıtladık. Web Arama ve Blogger bloglarını kaldırma isteklerini veya tek bir Google dokümanını kaldırmaya yönelik bir isteği uygun bulmayarak içeriği kaldırmadık.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından, azınlıkların bağımsızlığını tartıştığı ve siyasetçilerin özel hayatları hakkında bilgi ifşa ettiği gerekçesiyle blogların kaldırılması için istekler aldık. Bu istekleri uygun bulmayarak içeriği kaldırmadık.

Bir kişi adına yerel bir kolluk kuvveti biriminden söz konusu kişiyle ilgili olduğu gerekçesiyle 242 YouTube videosunun kaldırılması için istek aldık. Bu isteği uygun bulmayarak içeriği kaldırmadık.

(Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi