ABD merkezli internet şirketi Google bu kez cinsel taciz ve ayrımcılığa karşı yürütülen uluslararası çaplı bir eylemle karşı karşıya kaldı. Dünyanın dört bir yanındaki Google çalışanları şirket yöneticilerinin cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı olaylarındaki tutumunu protesto amacıyla iş bıraktı. “Gerçek Değişim İçin Grev” adını taşıyan protestolar üst düzey yöneticilerle ilgili taciz iddialarının basına yansımasının ardından patlak verdi.
Protestolar ilk olarak geçen Perşembe günü Tokyo’da saat 11.00’da başladı, diğer şehirlere de yayılmaya devam etti. Dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar, masalarına “Bugün masamda değilim, çünkü diğer arkadaşlarımla birlikte cinsel taciz, suistimal, şeffaflık eksikliği ve herkese uygun olmayan işyeri kültürünü protesto etmek için iş bırakma eylemi yapıyorum” yazılı notlar bıraktı.
Android’in mimarı Andy Rubin’in Google’dan ayrılık nedeni: cinsel taciz iddiaları
Protesto, The New York Times gazetesinde yer alan bir haberin hemen ardından geldi. Google’ın görevini kötüye kullanan ve cinsel tacizde bulunan yöneticilere yaklaşımının eleştirildiği haberde, 2014 yılında işten ayrılan ve Android mobil işletim sisteminin “yaratıcısı” olarak bilinen Andy Rubin’in hakkında çıkan cinsel taciz iddialarına rağmen şirketten ayrılırken 90 milyon dolar tazminat alması anlatılıyor.
Habere göre Google’ın genel müdürü Larry Page, bu ayrılığı “Andy, Android ile milyarlarca mutlu kullanıcı yarattı ve gerçekten olağanüstü bir başarıya imza attı. Her şeyin gönlünce olmasını diliyorum” sözleriyle duyurmuştu. Ancak işten ayrılma sebebinin cinsel taciz iddiaları olduğundan bahsetmemişti.
Şirket yöneticilerine bildiri gönderildi
Protestocular, şirket yöneticilerine gönderdikleri bildiride Google’dan cinsel taciz, ayrımcılık ve ücret eşitsizliği ile mücadelede şeffaflık ve bu gibi durumlarda daha fazla çalışanın yetkilendirilmesini talep ediyor. Bildiride ayrıca, “Google, çeşitliliği ve çoğulcu katılımı savunan bir dil kullanıyor, ancak sistematik ırkçılığı, ücrette eşitsizliği ve cinsel tacizi ortadan kaldırmak için harekete geçmiyor. Yeter! PR çalışmaları bunların önüne geçemez. Bizim şeffaflığa, hesap verilebilirliğe ve yapısal değişimlere ihtiyacımız var” ifadeleri yer alıyor. Protestocular bu taleplerin yanı sıra, olası bir cinsel taciz ve saldırı durumunda mağdurun dava açma hakkından feragat etmesini gerektiren “özel hakemlik” uygulamasına da son verilmesini istiyor.
Küresel işgücünün yüzde 31’i, yönetici kadrosunun ise yüzde 26’sı kadınlardan oluşan Google, daha önce kadın ve erkek çalışanlar arasında ücret eşitsizliği gerekçesiyle Çalışma Bakanlığı tarafından dava edilmişti.
Çalışanlar, cinsel istismar iddialarının şirkette ele alınış biçimi konusunda değişiklik talep ediyor.
NYT iddiasına göre protesto gösterisi Silikon Vadisi’ndeki aktivizmin yükselişi ile birlikte ortaya çıkan bir sonuç
New York Times’da yer alan başka bir analize göre ise protesto, Silikon Vadisi’ndeki aktivizmin yükselişiyle birlikte ortaya çıkan bir sonuç. Teknoloji çalışanları arasında yayılan bu aktivizmin en belirgin yaşandığı yer ise Google. Çalışanlar, bu yıl şirketin Pentagon ile işbirliği içinde yürüttüğü yapay zekâ çalışmalarını, buluşların savaş için kullanılmaması gerektiğini söyleyerek protesto etmişti. Şirket, bu protestolara daha fazla kayıtsız kalamayıp Pentagon ile sözleşmesini yenilememe kararı almıştı. Çalışanlar ayrıca, Google CEO’su Sundar Pichai’nin Çin’de kullanılacak ve sonuçların bir kısmını sansürleyecek özel bir arama motoru geliştirmeyi kabul etmesine tepki göstermiş ve sonunda Google, bu anlaşmasından da vazgeçmek zorunda kalmıştı.
(DW Türkçe, Medyascope, The New York Times)