Ekolojik YaşamManşet

Gola Derneği, 10. yılını Babylon Bomonti’de kutluyor

0

Gola (Yayla) Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği (GOLADER) 10. yılını bu akşam (9 Mayıs 2016 Pazartesi) Babylon Bomonti‘de bir dizi etkinlikle kutluyor.

51

Gola Derneği adına Refika Kadıoğlu tarafından yapılan açıklamada, “Yolculuğumuzun 10. yılında sizlerle birlikte olmak, onuncu yıl kitabımızın sevincini paylaşmak, festival belgeselimizi birlikte izlemek ve Doğu Karadenizin ezgileri eşliğinde horona durmak için 9 Mayıs 2016 pazartesi akşamı Babylon Bomonti’deyiz.

46Saat 19.30’da kapı açılışı ile İlkay Nişancı’nın yönetmenliğini yaptığı “Bir Festival Masalı” belgeselimizi izleyeceğiz.

Ayşe Çavdar’ın yayına hazırladığı kitabımız Gola Gza: Gola ile 10 Yıl kitabımızı tanıtacağız.

Birol Topaloğlu, Emre Pehlivanlar, İlknur Yakupoğlu, S. Refika Kadıoğlu (Eka) ve Adem Ekiz’in şarkılarıyla yer alacağı gecede, dans sanatçıları Levent Soy ve Ömer Ongun‘un horon performansının ardından, hep birlikte oynanacak horonlar yer alacak.

Etkinlik halka açıktır. Girişin ücretsiz olduğu gecede sizleri aramızda görmekten kıvanç duyarız.” denildi.

Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği’nin on yılını anlatan kitap “Gola Gza: Gola ile 10 Yıl” adıyla Heyamola yayınlarından yayınlandı. Yayına Ayşe Çavdar tarafından hazırlanan kitapta, Gola’nın çalışmalarına katkıda bulunan 67 kişiyle söyleşi yapıldı.

Gola Gza: Gola ile 10 Yıl kitabı, kültür, sanat ve ekoloji alanlarında çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşunun dert ettiği meseleyi nasıl bir müşterek dile ve alana dönüştürdüğünü hikayelendiriyor. Onuncu yılında Artvin’in Arhavi ilçesine taşınan Gola’nın memlekete dönüş öyküsünü de anlatan kitap, sonraki on yıllarda yapılacak çalışmalara, Gola’nın ve bölge insanının kendilerini keşif macerasına katılmaya bir çağrı niteliği de taşıyor.

47

Kitabın adındaki “Gola Gza” yayla yolu anlamına geliyor. Bu zorlu ama alabildiğine neşeli yola çıkmaya heves edenleri ise Gola’yı var eden hikayeler bekliyor: Son kez çocukken gördükleri bir dönme dolabı yeniden inşa ederken zamanın hafızada yaptığı tahribatı onarmaya çalışan yaş almış bir halkın neşesi…Kaçkar dağlarının eteklerindeki binlerce yıllık hayat bilgisini keşfedip kendileriyle birlikte bu müşterek alanı da var eden kadınların dirayeti… Laz kimliğinin tanımlardan, sınırlardan, kelimelerden taşan, kalıba konulamaz canlılığı, çok yönlülüğü, açıklığı ve vazgeçilmezliği… Ve nihayet Gola’nın kadim bir kültürün rehberliğinde bugüne ve geleceğe anlam vermeye adanmış enerjisi ve dinamizmi…

50

Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği, 10 yıldır başta Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali olmak üzere yaptığı çalışmalarla Laz kültürünü ve coğrafyasını keşfediyor. İstanbul’da yaşayan bir grup Laz sanatçı ve aktivist tarafından kurulan Gola, bugüne kadar yaptığı çalışmalarda Doğu Karadeniz coğrafyasında yaşayan insanları bu bölgenin doğasını ve kültürünü geleceğe taşıyan aktörler olarak gördü. Yerel hayat bilgisinin kayda geçirilmesini, yeni kuşaklara aktarılmasını ve akademik bilgiye dönüştürülerek kalıcılaşmasını ve yaygınlaşmasını hedefleyen bu çalışmalar, merkezinde müziğin yer aldığı büyük bir işbirliği alanına dönüştü.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.